prosvjed na mostini

Blokada prometa u Splitu kao uopozorenje na urušavanje Dioklecijanova akvadukta

07.09.2020 u 15:48

Bionic
Reading

Skupina građana splitskog naselja Mejaša u ponedjeljak je na putu Mostini organizirala prosvjed petominutnom blokadom prometa kako bi upozorila na opasnost od urušavanja potpornih zidova Dioklecijanova akvadukta, što bi moglo ugroziti opskrbu grada pitkom vodom

Na prosvjedu je bio istaknut natpis "Bez akvadukta Split nema pitke vode". Žare Pehar, tajnik Udruge boćara "Branitelj" koja je organizirala prosvjed, rekao je da su danas tu kako bi upozorili na teško oštećeni Dioklecijanov akvadukt, koji je star više od 1700 godina i preko kojeg se stanovništvo Splita opskrbljuje pitkom vodom, a samo je pitanje dana kada će se on urušiti.

Upozorio je kako pristupnom cestom koja vodi prema splitskome gradskom odlagalištu otpada Karepovcu na dan prođu stotine kamiona te urušavaju Dioklecijanov akvadukt i njegove potporne stupove. "Ovim prosvjedom želimo pokrenuti inicijativu da se napravi alternativni put i tako spriječi daljnje urušavanje potpornih stupova Dioklecijanova akvadukta", rekao je Pehar.

Prosvjed su poduprle i građanske inicijative "Za spas Dioklecijanovog akvadukta izgradnju pristupne ceste" i "Ne daj se Cetino". Dioklecijanov akvadukt građen je istodobno s Dioklecijanovom palačom - krajem trećeg i početkom četvrtog stoljeća. Najbolje je očuvani objekt te vrste na tlu Hrvatske, zaštićeno je kulturno dobro i klasificiran je kao "arheološka baština".