PREDANA 33 SPISA

Blokada pregovora s EU zbog 'topničkih dnevnika'?

16.02.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Hrvatska je završila svoj dio posla oko topničkih dnevnika, odnosno 33 spisa koja traži haaško tužiteljstvo, potvrdio nam je ministar pravosuđa dr. Ivan Šimonović. Izvještaj je prezentiran Haagu i danas slijedi usuglašavanje koje bi trebalo pokazati jesu li stavovi dviju strana približeni

Za Vladu je to ključan moment o kojemu ovisi nastavak pregovora s EU. U srijedu se, naime, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u Bruxellesu obraća Odboru stalnih predstavnika Vijeća Europske unije na kojem će se raspravljati o otvaranju pregovaračkog poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, piše Večernji list.

Ako on loše ocijeni suradnju s Hrvatskom, pregovori će stati neovisno o slovenskoj blokadi. Tri bi države mogle na tome inzistirati, a to su Nizozemska, Velika Britanija i Belgija. Stanje uoči današnjeg usuglašavanja stavova Večernjakov izvor iz diplomatskih krugova ocijenio je “vrlo napetim”. Hrvatska je trebala, prema posljednjem dogovoru Brammertza i Šimonovića, s haaškim istražiteljima utvrditi istinu o svakom od 33 zatražena spisa.

Inzistirajući na pronalaženju topničkih dnevnika, haaško tužiteljstvo slijedi logiku vojnih standarda prema kojima mora postojati evidencija o upotrebi oružja i streljiva.

Za one dokumente koji “nisu proizvedeni”, kako se to službeno kaže, hrvatska strana mora dati odgovor zašto nisu. Za one koji su postojali mora se utvrditi gdje su kolali i tko je bio zadnji u lancu koji je odgovoran za njihov nestanak. Haag traži od Hrvatske da utvrdi zašto nema tih dokumenata i slijedit će zakonske sankcije za odgovornu osobu.