na deset metara

Bliski susret američkih i iranskih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu

16.04.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Skupina od 11 brodova mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN) opasno se približila brodovima američke vojne mornarice i obalne straže u Perzijskom zaljevu, objavila je u srijedu američka vojska. Prema priopćenju američke vojske, iranski brodovi približili su se šest američkih vojnih brodova koji su se u tom trenutku u međunarodnim vodama povezivali s vojnim helikopterima

U jednom trenutku bili su udaljeni samo desetak metara od jednog broda američke obalne straže.

Američka je strana uputila nekoliko upozorenja putem radio-veze, sirena i uređaja za stvaranje buke i iranski su brodovi nakon sat vremena otplovili.

"Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde pojačali su opasnost pogreške u izračunu i sudara i nisu bili u skladu s međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru", stoji u priopćenju američke vojske.

Iranski mediji nisu izvijestili o incidentu.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se razbuktale početkom godine nakon američkog ubojstva čelnika iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain al-Asad u kojoj su bili smješteni američki vojnici. U napadu nitko nije ubijen niti ranjen.

Početkom travnja američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da Iran i njegovi saveznici planiraju tajni napad na američke ciljeve u Iraku upozoravajući da će, bude li izveden, platiti "jako visoku cijenu".

Izvori u pomorskim sigurnosnim snagama kazali su u srijedu da je tanker koji je plovio pod zastavom Hong Konga nakratko zadržan u Iranu nakon što su ga naoružani pripadnici iranske garde brzim čamcima preusmjerili s rute kroz Omanski zaljev u iranske teritorijalne vode.