Riskirajući bijes Kine

Blinken se u Indiji sastao s predstavnikom Dalaj Lame

28.07.2021 u 12:58

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u srijedu u New Delhiju s predstavnikom tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame, rekao je glasnogovornik State Departmenta, a riječ je o potezu koji će sigurno izazvati bijes Kine

Blinken je nakratko razgovarao s Ngodupom Dongchungom, predstavnikom Središnje uprave Tibeta (CTA), odnosno tibetanske vlade u egzilu.

Kineske snage zauzele su Tibet 1950. u onome što Peking naziva "mirnim oslobađanjem". Godine 1959. Dalaj Lama je izbjegao u Indiju nakon neuspjele pobune protiv kineske vladavine.

Posljednjih je mjeseci ojačala podrška CTA-u i protibetanskim udrugama, osobito u SAD-u, uslijed kritika na račun kineskog kršenja ljudskih prava.

Lobsang Sangay, bivši čelnik izbjegle tibetanske vlade, u studenom prošle godine posjetio je Bijelu kuću, što je bio prvi takav posjet u posljednjih 60 godina.

Mjesec dana kasnije, američki Kongres je donio zakon o politici i podršci Tibetu u kojem se priznaje pravo Tibetanaca da izaberu nasljednika Dalaj Lame i poziva na otvaranje američkog konzulata u tibetanskom glavnom gradu Lhasi.