Antony Blinken

Američki državni tajnik ide u Francusku kako bi smirio tenzije i ispeglao narušene odnose zbog propasti sporazuma o podmornicama teškog nevjerojatnih 56 milijardi eura

01.10.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Američki državni tajnik putuje u Pariz kako bi smirio tenzije s Francuskom zbog sporazuma Velike Britanije, SAD-a i Australije koji je doveo do poništenja više desetaka milijardi vrijednog australsko-francuskog sporazuma o kupnji podmornica

Blinken će predsjedati sastankom ministarskog vijeća (MCM) Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i obilježiti 60. obljetnicu organizacije od 4. do 6. listopada, priopćio je u petak State Department.

Pomoćnica državnog tajnika za Europu Karen Donfried priznala je novinarima u petak da bi "bolje i otvorenije konzultacije saveznika" pomogle prije krize zbog podmornica.

Izrazila je razumijevanje za francusko stajalište da su za obnovu povjerenja potrebne ne samo riječi, već i djela.

Prošloga je mjeseca SAD osnovao obrambeni savez AUKUS s Australijom i Velikom Britanijom bez konzultacija s europskim saveznicima, što je prouzročilo diplomatsku krizu s Francuskom koja je izgubila ugovor s Australijom o prodaji podmornica, vrijedan 56 milijardi eura.

Donfried je kazala da će Blinken u svoj posjetu naglasiti važnost partnerstva s Francuskom.

Za sada se ne zna hoće li se sastati i s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Blinken će se sastati sa svojim francuskim kolegom kako bi nastavio razgovore o daljnjem jačanju "vitalnih američko-francuskih odnosa".

Razgovarat će i o drugim pitanjima, poput gospodarskog oporavka nakon pandemije i klimatske krize.