NEZAVISNE NOVINE:

Blaškić osumnjičen za zločine nad Srbima u BiH

Bionic
Reading

Policija je podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Tihomira Blaškića, bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a, i još petorice njegovih suučesnika osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na Kupresu tijekom 1993. i 1994. godine, pišu Nezavisne novine

Nezavisnim novinama je potvrđeno da su izvještajem obuhvaćeni i Milivoj Petković, također bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, Josip Černi, bivši komandant HVO-a u Tomislavgradu, Miljenko Pilipović, zapovjednik vojne jedinice 'Zrinjski'.

Zbog zločina protiv srpskih civila i vojnika Tužiteljstvu BiH još su prijavljeni i Fikret Ćuskić, zamjenik zapovjednika Sedmog korpusa Armije BiH, i Stanko Božić, upravnik logora Heliodrom.

Blaškić i suučesnici terete se da su odgovorni za mučenja i smrt većeg broja civila i vojnika.

U izvještaju je navedeno da se osumnjičeni terete da su za vrijeme oružanih sukoba na prostoru BiH, protiv srpskog civilnog stanovništa na području Kupresa izvršili zločine protiv čovječnosti, zločine protiv ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika.

'Nakon sprovedene istrage utvrđeno je da postoje osnovane sumnje da su prijavljeni izvršili navedena krivična djela za koja se terete', izjavila je Marija Markanović, glasnogovornica CJB Banja Luka.


Dodala je da su kaznena djela izvršena 8. siječnja 1993. godine te tijekom 1994. godine, i to u vremenskom periodu od 19. listopada do 3. prosinca 1994. godine.