POSJET PRIŠTINI

Blair: neovisnost Kosova je opravdana

09.07.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Bivši britanski premijer Tony Blair u petak u Prištini je izjavio kako je bilo posve opravdano to što je Kosovo steklo neovisnost

Drugog dana posjeta Kosovu Blair je u govoru pred zastupnicima kosovskoga parlamenta rekao kako je intervencija NATO-a u kosovskom sukobu 1999. protiv srbijanskih snaga bila moralni čin koji je otvorio novo poglavlje u povijesti Kosova.


Blair je podržao pokretanje 78-dnevnih NATO-ovih zračnih napada na srbijanske snage 1999. koji su doveli do njihova odlaska s Kosova i njegova stavljanja pod upravu Ujedinjenih naroda. Kosovo je proglasilo neovisnost 2008.

Blair je kazao da je budućnost Kosova u europskoj obitelji, ali da treba ispuniti zahtjeve i standarde za učlanjenje u Europsku uniju. Tijekom prijepodneva Sveučilište u Prištini dodijelilo je Blairu počasni doktorat.

U razgovoru s najvišim predstavnicima kosovskih institucija on je ocijenio kako je najveći izazov pred Kosovom da osigura ekonomske kapacitete koji će zemlji omogućiti mjesto u Europskoj uniji.

Blair se u podne okupljenima obratio prigodnim govorom ispred Narodnog kazališta u središtu Prištine. Albanci su ga pozdravili kao heroja zbog njegove uloge u stvaranju kosovske države a susreo se i s nekoliko albanskih dječaka koji nose njegovo ime.

Blair će svoj dvodnevni boravak na Kosovu završiti posjetom novoformiranoj općini Gračanici u kojoj su većina Srbi te gradovima Prizrenu i Peći.