sporni izbori 2020.

Bjeloruska oporba iz egzila u Varšavi marširala protiv Lukašenka

09.08.2023 u 22:37

Bionic
Reading

Stotine oponenata bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka marširale su u srijedu Varšavom kako bi obilježile treću godišnjicu neuspjelog pokušaja da svrgnu Lukašenka s vlasti na izborima za koje tvrde da su pokradeni

Prosvjedi su trajali mjesecima nakon što je Lukašenko proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima 9. kolovoza 2020. Zapadne zemlje su poduprle zahtjeve prosvjednika za mirnim prijenosom vlasti i uvele gospodarske sankcije Bjelorusiji.

Lukašenkove sigurnosne snage nasilno su se obrušile na prosvjede, potaknuvši masovni egzodus Bjelorusa, od kojih su se mnogi smjestili u susjednoj Poljskoj. "To je vrlo važan dan, tri godine od početka naših prosvjeda protiv Lukašenka, koji je ukrao naše izbore, našu zemlju", rekla je 54-godišnja liječnica Sviatlana Mišurova.

"Želimo da naša zemlja bude slobodna, da naši ljudi mogu slobodno birati svoga predsjednika." Prosvjednici su mahali povijesnom bjeloruskom crvenobijelom zastavom, koja je sada simbol oporbe. Na jednoj je pisao slogan "Za našu i vašu slobodu".

Lukašenko od 1994. godine Bjelorusijom vlada čeličnom rukom, koristeći sigurnosne snage za zastrašivanje, premlaćivanje i zatvaranje svojih protivnika ili ih prisiljavajući na bijeg iz države. Lukašenkovi oponenti iz egzila sastali su se u nedjelju u Varšavi kako bi pokazali svoje zajedništvo i isplanirali strategiju koja uključuje i izdavanje putovnica "Nova Bjelorusija".

  • +2
Bjelorusi prosvjedovali protiv Lukašenka u Poljskoj Izvor: Profimedia / Autor: Murat Temizer / AFP / Profimedia

Samoproglašena bjeloruska vlada u egzilu, koju je u kolovozu 2022. uspostavila Svetlana Tihanovska, otvorila je više od 20 alternativnih veleposlanstava i informativnih centara u inozemstvu. I dok je oporba ujedinjena u svome bijesu prema Lukašenkovoj vladavini, razjedinjeni su u taktikama, uz neke koji smatraju da je vrijeme da se učini više u organizaciji oružanog otpora.

Oporbena čelnica u egzilu Tikhanovska pozvala je u srijedu na otpor protiv autoritarnog predsjednika Lukašenka. "Pred nama je dug put. Ali svaki mali korak približava našu pobjedu", rekla je Tihanovska u videoporuci. "Bjelorusija će biti slobodna, neovisna, demokratska država, ponosna članica obitelji europskih naroda", ustvrdila je.

Mnogi vide oporbenu čelnicu kao pravu pobjednicu izbora u bivšoj sovjetskoj republici. Nakon izbora pobjegla je u egzil u susjednu državu EU Litvu. Mnogi drugi oporbenjai također su u egzilu u baltičkoj državi ili u Poljskoj.

Moskva je u vrijeme bjeloruskih izbora podržavala Lukašenka. Zatim je on, s početkom ruske agresije na Ukrajinu, stavio svoju zemlju na raspolaganje kao područje za razmještaj za ruski rat protiv Ukrajine. "Režim je našu zemlju učinio suučesnikom u ratnim zločinima Kremlja", rekla je Tihanovska.