MOLITVA ŽENE ZA MUŽA OSTALA

Bizarne 'zapovijedi muškosti' Varaždinske biskupije uklonjene s weba

08.01.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Što manje sna trebam, što više boli mogu podnijeti, što više alkohola mogu konzumirati, što manje brinem što ću pojesti, što manje trebam pomoć i o nekome sam ovisan, što više kontroliram i potiskujem svoje osjećaje, što manje se brinem o svom tijelu... to više sam MUŠKARAC! Upravo ovako glasi 'Sedam zapovijedi muškosti' iz 'Muškog kutka' internetskih stranica Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, ustanove čija je zadaća i poslanje, kako se ističe, promicati vrednote bračnog i obiteljskog života. Zanimljivo je da je sadržaj famoznih sedam zapovijedi maknut sa stranica Obiteljskog centra. Pretpostavljamo da je tome kumovala medijska prezentacija i negativni osvrti na iste

Ustanova je osnovana prije pet godina dekretom varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka koji je imenovao i članove Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji koji čine jezgru suradnika u obiteljskom pastoralu biskupije. Među desetak članova je i Ladislav Ilčić, čelnik udruge GROZD, koji je ovih dana u Biskupskom ordinarijatu održao predavanje o zdravstvenom odgoju pred roditeljima petero i više djece. Tom prilikom je uz ostalo ustvrdio da se u modulu spolni odgoj 'propagira homoseksualnost jer se homoseksualni čin drži jednakovrijednim i prirodnim kao i heteroseksualni'.

Da u biskupijskom Obiteljskom centru, odnosno Biskupijskom odboru za pastoral braka i obitelji imaju u najmanju ruku osebujan osjećaj za vrednote (obiteljskog) života, svjedoče i druge misli i savjeti osim spomenutih 'Sedam zapovijedi muškosti' koji se pripisuju američkom psihologu Herbu Goldbergu, autoru uspješnica 'Što muškarci još uvijek ne znaju o ženama' (1973) i 'Hazardi muškog' (1975), gdje se govori o ponašanju i stereotipnim ulogama američkim muškaraca.

U rubrici 'Korisni savjeti ženi u braku' savjetuje se suprugama da se potrude kako bi 'zajednički dom učinile privlačnim i toplim za svoga muža' te 'u interesu mira nastoje prve zaboraviti na svađe i izgladiti ih bez predbacivanja i kopanja starih grijeha'. Isto tako savjetuje se da se 'ne kuha ono što suprug ne voli, a jelovnik mijenja tako da nikada ne zna što ga čeka za objed'. O ukusu svog muža supruga treba voditi računa i 'kod svog odijevanja i dotjerivanja, a kako bi njemu lijepo izgledala'.

No to nije sve. Suprugama se daje primjer 'Molitve žene za muža' u kojoj se navodi: 'Nebeski Oče, danas pred tebe donosim svog muža i molim, sukladno Tvojoj riječi da mu Ti daš snage da vodi našu obitelj, da Ti blagosloviš njegov rad i da mu pokažeš kako da Te slavi svakoga dana, da bude mudar upravitelj naših financija i svega što imamo, prisjećajući se da sve što imamo dolazi od Tebe…'

Ženama se na internetskim stranicama Obiteljskog centra Varaždinske biskupije daju i savjeti u slučaju bračne nevjere, kako postupiti u slučaju trudnoće iz preljuba te zašto bi 'stanoviti načini iskazivanja spolnih nježnosti u braku bili grešni'.

Savjeti se daju i za odgoj djece.

'Dječak i kasnije muškarac mora biti uspješan. Do uspjeha se dolazi učinkovitošću, konkurencijom i borbom. Uspjeh garantira položaj, status i statusne simbole. Samo onaj koji je uspješan, taj je pravi muškarac… Dječak i kasnije muškarac mora biti Rambo. Neustrašiv, agresivan, hrabar, žestok i divlji: jednostavno – on je pobjednik.'

Ove poruke donedavno su stajale unutar rubrike Muški kutak, i to u dijelu pod nazivom 'Dječaci i muževi'. No taj je naslov s internetskim stranica – nestao. Zašto, odnosno kako su se i zašto našli drugi savjeti, pokušali smo doznati u biskupijskom Obiteljskom centru, ali bez uspjeha.