OPAČIĆ HITNO MIJENJA ZAKON

Bizarna odredba zakona: Polovica ljudi na socijali ostaje bez pomoći

02.06.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Oko 40.000 osoba ostat će, prema aktualnom Zakonu o socijalnoj skrbi, sa zadnjim danom ove godine bez prava na socijalnu pomoć na najmanje tri mjeseca. Radi se o gotovo 40 posto ukupnog broja trenutačnih primatelja socijalne pomoći, piše Jutarnji list

Naime, kako piše Jutarnji list, Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. propisao je da nezaposlene, a radno sposobne osobe mogu dobiti rješenje o pravu na socijalnu pomoć najdulje na razdoblje od dvije godine. Nakon isteka tog perioda pravo im automatski prestaje, a novi zahtjev mogu nadležnom centru za socijalnu skrb podnijeti tek za tri mjeseca.

Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih za travanj ove godine, od 102.379 primatelja, 50.798 bilo je radno sposobno, ali bez posla.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić jučer je odlučila hitno reagirati i najavila izmjene postojećeg Zakona o socijalnoj skrbi.

'Cilj odredbe u Zakonu o socijalnoj skrbi da će radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade (ZMN-a) - ako u roku od dvije godine ne nađu posao - izgubiti pravo na ZMN u trajanju od tri mjeseca, nije bio zakidanje jedne skupine građana u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, već isključivo u službi dodatne motivacije korisnika da aktivno traže posao. U skladu s činjenicom da je mali broj korisnika ZMN-a u posljednjih godinu i pol dobio posao, odredbu o ukidanju ZMN-a na tri mjeseca ćemo tijekom ove godine izmjenama i dopunama Zakona suspendirati do boljih gospodarskih vremena', priopćili su iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.