'zagorčat ću ti život'

Bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak nepravomoćno osuđen zbog prijetnji članu Uprave Nuklearke Krško

10.10.2021 u 15:04

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu proglašen krivim zbog prijetnji članu uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK), Hrvoju Perhariću, u studenome 2015. te je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Vrdoljak je nepravomoćno osuđen na 7 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, a mora nadoknaditi i oko 3000 kuna sudskih troškova, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Vrdoljak je bio optužen da je 2015. prijetio Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK).

U to vrijeme, u studenome 2015. godine, dok je Vrdoljak bio ministar gospodarstva trajao je sukob oko mjesta hrvatskog člana uprave u Nuklearnoj elektrani Krško kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija. Funkciju hrvatskog člana uprave obnašao je Perharić.

No slovenska strana odbila je kandidata kojeg je predložio HEP, jer nije ispunjavao zakonske preduvjete. Radilo se o Draganu Marčinku, bivšem direktoru kutinske Petrokemije, kojeg je na tu funkciju, prema pisanju medija, doveo Vrdoljak. Međutim, Marčinko nije imao 'najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike', kako to propisuje slovenski zakon, što su iskoristili kao argument da ga odbiju.

Vrdoljak se, prema navodima iz optužnice, 15. studenoga 2015. u večernjim satima čuo s Perharićem. U tom je razgovoru, navodno, tadašnji ministar inzistirao da Perharić podnese ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a.

Perharić nadalje tvrdi kako mu je Vrdoljak poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, 'prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u”. Prema optužnici, Vrdoljak mu je pripomenuo i da će, ako se ne makne s funkcije u NEK-u, tražiti ispis svih njegovih telefonskih razgovora i pregled cjelokupne imovine te da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju.

U optužnici stoji i navodni citat gospodina Vrdoljaka: 'Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji'. Perharić je u prijavi kazao kako se nakon tih izjava 'preplašio za život i sigurnost svoje obitelji'.