CHRISTIAN WULFF

Bivši predsjednik Njemačke na optuženičkoj klupi

27.08.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff će 1. studenog izaći pred pokrajinski sud u Hannoveru. On se tereti za ilegalno pribavljanje materijalne koristi, javlja agencija Anadolija

Njemačka novinska agencija DPA objavila je kako je pokrajinski sud u Hannoveru prihvatio optužnicu o ilegalnom pribavljanju materijalne koristi po kojoj se tereti bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff. O odluci o pokretanju parnice sud je Wulffove advokate obavijestio dopisom na 14 stranica.

Tužiteljstvo Hannovera sudu je uručilo optužnicu da je Wulff primao mito te da je davao mito filmskom producentu Davidu Grenewoldu. Međutim, sud je pokrenuo slučaj samo u slučaju ilegalnog stjecanja materijalne koristi.

Za ilegalno pribavljanje materijalne koristi u Njemačkoj je predviđena kazna i do tri godine zatvora, dok je kazna za podmićivanje do pet godina.

Suđenje će najvjerojatnije početi 1. studenog, a zasad je planirano 16 ročišta. Ovim će po prvi put jedan bivši predsjednik Njemačke izaći pred sud.

U optužnici se navodi kako je Groenewald tijekom najvećeg festivala piva Oktoberfesta pokrio sve troškove Wulffa i njegove supruge. Wulff, koji je tada obnašao funkciju premijera Donje Saske, izjavio je kako nije znao da je Groenewald plaćao njegove troškove. Vjeruje se kako je Groenewald to uradio kako bi osigurao Wulfovu podršku za svoje filmske projekte.

Dok je bio premijer Donje Saske, Wulff je od jedne poslovne žene uzeo kredit po nižoj kamatnoj stopi te ljetovanje proveo u njenoj vili. Kada je to procurilo u javnost 2012. godine, on je dao ostavku na funkciju koju je obnašao. U javnost je također procurila informacija da je Wulff prije davanja ostavke vršio pritisak na urednika jednog lista koji je htio objaviti vijest o njegovim ilegalnim radnjama.