PO NALOGU SRBIJE

Bivši kosovski premijer Ceku uhićen u Bugarskoj

24.06.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Bugarski tužitelji u srijedu su objavili da će bivši kosovski premijer Agim Ceku ostati u pritvoru iduća 72 sata, sve dok Sofija ne odluči hoće li ga izručiti Srbiji ili pustiti na slobodu.

Ceku (59), kosovski premijer od 2006. do 2008. godine, uhićen je u utorak na makedonsko-bugarskoj granici. Ministarstvo unutarnjih poslova u Sofiji potvrdilo je u srijedu da je istraga zatražila trodnevni pritvor, prenosi agencija dpa.

Bugarske vlasti kazale su da žele produljenje pritvora kako bi se s Interpolom savjetovale o daljnjim koracima, javljaju bugarski mediji. Srbija optužuje Cekua, bivšeg visokog dužnosnika kosovskih snaga tijekom rata 1998-99. godine, kao i neke druge čelnike, poput sadašnjeg premijera Hashima Thacija, da su počinili ratni zločin nad Srbima.Uhićen je i zbog navodnih zločina počinjenih u vrijeme Domovinskog rata. Ceku je u to vrijeme bio visoki časnik Hrvatske vojske, a zadržao je i hrvatsko državljanstvo.

Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignoriraju srbijanski zahtjev. Prošloga je mjeseca Ceku napustio Kolumbiju, po nalogu lokalne sigurnosne agencije da napusti tu zemlju, pošto su srbijanske vlasti zatražile od kolumbijskih da ga uhite.

Ovo je četvrti put da je Ceku uhićen, no nije nikada bio izručen. Vlasti u Sloveniji i Mađarskoj u takvim prilikama nisu ga izručile Beogradu. Srbijanski potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je, komentirajući uhićenje, kako ministarstvo pravosuđa treba odmah zatražiti izručenje jer se može očekivati da će slijediti politički pritisci da Ceku bude oslobođen.

Albanska većina na Kosovu potpomognuta zapadnim zemljama proglasila je neovisnost 2008. i do sada ju je priznalo 60 zemalja. Srbija pak poručuje kako nikada neće priznati neovisno Kosovo.