svećenik zlostavljač

Bivši kardinal i pedofil McCarrick isplatio crkvenim dužnosnicima 600.000 dolara, na spisku bili i dvojica papa

27.12.2019 u 17:37

Bionic
Reading

Bivši američki kardinal Theodore McCarrick, trajno razriješen iz svećeničkog reda u veljači ove godine zbog spolnog zlostavljanja jednog adolescenta 1970-ih, isplatio je u gotovo 20 godina više od 600.000 američkih dolara vjerskim dužnosnicima, uključujući dvojicu papa, objavo je u petak Washington Post.

Bivši nadbiskup emeritus Washingtona, prvi kardinal koji je trajno razriješen iz svećeničkog reda u sklopu pedofilskog skandala u Crkvi, dugo je bio jako utjecajan i prikupljao je novac u SAD-u za Svetu Stolicu.

Po pisanju Washington Posta, koji se poziva na bivše vjerske dužnosnike i koji je proučio arhive tih financijskih transakcija, McCarrick je od 2001. isplatio više od 600.000 dolara svećenicima, djelatnicima Vatikana i savjetnicima papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Više tih primatelja, kojih je bilo više od 100, bilo je izravno zaduženo za istrage o optužbama protiv njega. McCarrick, koji danas ima 89 godina, imao je u Washingtonu poseban fond putem kojeg je podizao novac i dijelio ga bez nadzora.

Papa Ivan Pavao II. primio je 90.000 dolara, a Benedikt XVI. 291.000. dolara. Glasnogovornici bivših Papa to nisu komentirali. Ti iznosi mogli su biti uplaćeni u dobrotvorne svrhe, navodi list.

Vatikan je McCarricka u veljači ove godine trajno razriješio iz svećeničkog reda nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje. On se na odluku žalio, no Vatikan ju je odbacio. McCarrick je bio jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve. U srpnju 2018. podnio je ostavku na dužnost kardinala.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…