TRANSPARENCY INTERNATIONAL

'Bivši eurozastupnici masovno se bacaju u lobiste, treba pooštriti pravila'

01.02.2017 u 19:29

Bionic
Reading

Transparency International EU objavio je izvještaj pod naslovom ‘Access All Areas’ (‘Pristup svim područjima’) u kojem se bavi sve raširenijom praksom da europski političari nakon završetka briselske karijere postaju lobisti. Od 485 eurozastupnika koji 2014. nisu ponovno izabrani u Europski parlament, danas ih oko pedeset rade kao lobisti, čiji je zadatak utjecati na stavove svojih donedavnih kolega

‘Nema ništa loše u tome ako se političari nakon isteka mandata žele zaposliti u privatnom sektoru, ali je problem ako u jednoj minuti radite na pisanju zakona EU-a, a u sljedećoj minuti lobirate kod svojih donedavnih kolega u vezi s tim istim temama. Potrebna su razborita pravila koja bi spriječila sukob interesa i preuzimanje europskih institucija od strane lobista.’, izjavio je Daniel Freund iz Transpareny Internationala nakon što je ta organizacija predstavila svoj izvještaj o lobiranju u Bruxellesu pod nazivom ‘Access All Areas’.

Izvještaj Transparencyja otkriva, između ostaloga, da se od 485 eurozastupnika koji od izbora 2014. nisu više u Europskom parlamentu njih pedesetak bacilo u lobiranje, s time da je njih 26 zaposleno u konzultantskim tvrtkama čiji je posao lobiranje baš u europskim institucijama. Jedan od eklatantnijih primjera takve prakse bivša je eurozastupnica Sharon Bowles, svojedobno predsjednica moćnog Odbora za financije i monetarnu politiku, koja je sad angažirana kao ‘savjetnica za strategiju’ u tvrtki Afore Consulting, čiji su pak klijenti banke Goldman Sachs, Morgan Stanley i Deutsche Bank. Iz Afore Consultinga su za portal Politico odgovorili kako tu nije riječ o sukobu interesa, jer se Bowles bavi ‘davanjem visokostrateških procjena’, a ne lobiranjem, što baš i ne zvuči kao uvjerljiv demanti.

Bivši eurozastupnik Holger Krahmer, koji se godinama bavi standardima za zaštitu okoliša, sada je lobist Opela, a i bivši eurozastupnici Silvana Koch-Mehrin, Wolf Klinz, Krzysztof Lisek, Olle Schmidt, George Lyon, Brian Simpson, Arlene McCarthy, Graham Watson i Marije Cornelissen sada rade kao konzultantni za firme kao što su FIPRA International, Cabinet DN i Hume Brophy.

Ironično je pritom što su se nedavno iz Europskog parlamenta mogle čuti kritike na račun bivših članova Europske komisije zbog prelaska u privatni sektor, od čega je najpoznatiji i nazloglasniji posao koji je Jose Manuel Barroso dobio u Goldman Sachsu. Uber je pak kao savjetnicu zaposlio bivšu povjerenicu EK za digitalno tržište Neelie Kroes.

Transparency International upozorava na to da eurozastupnici nemaju restrikcije na zapošljavanje nakon što im istekne mandat, čak i ako primaju naknadu još dvije godine, što po zakonu imaju pravo. No, zato je suradnicima eurozastupnika zabranjeno baviti se lobiranjem dvije godine nakon što napuste svoje radno mjesto u europskim institucijama.

Prošle je godine u Europskom parlamentu odbijen prijedlog da zastupnici imaju i druge poslove dok im teče mandat, ali je ipak zabranjeno da se ne mogu baviti lobiranjem dok su zastupnici, što je doslovno najmanje što su mogli učiniti. Od postojećih zastupnika, njih više od 170 ima dodatne prihode povrh izdašne plaće, a 32 navodi - većinom zastupnici Europske pučke stranke i liberalnog ALDE-a - kako se bave i pravnim poslovima, konzultacijama i freelance radom sa strane. Nitko, naravno, ne kaže otvoreno da je nečiji lobist. Transparency International EU zaključuje da je potreban novi etički okvir za aktualnu situaciju, u kojoj se bivši eurozastupnici bez ikakve zadrške zapošljavaju u tvrtkama čije su poslovanje do jučer regulirali.

Najgori razvoj događaja bio bi ako ‘europske institucije postanu zarobljene od strane privatnih interesa’, a tu je i pitanje vjerodostojnosti. ‘Labava etička pravila i izostanak njihova provođenja erodiraju vjerodostojnost institucija EU-a. Ako se EU želi obraniti od rastućih snaga nacionalizma, euroskepticizma i populizma, onda se treba dokazati kao globalni lider u etičnom ponašanju i transparentnosti.’, poručuju iz Transparencyja.