ISELJENIK IZ NJEMAČKE

Bit ću predsjednik jer su mi srušili kuću

05.09.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Četrdesetdevetogodišnji Filip Šundov, hrvatski poduzetnik iz Njemačke, poznati ugostitelj u Limburgu, vlasnik restorana Europa, još je jedan kandidat za predsjedničke izbore koji stiže iz iseljeništva

Filip Šundov nije nimalo opterećen činjenicom da će za svoju predsjedničku kandidaturu trebati prikupiti 10.000 glasova, i to u kratkom vremenskom roku. Zanimljivo je da će za svoju predizbornu kampanju, kako tvrdi, imati potporu i njemačkog CDU-a s čijim čelnicima već godinama ima odličnu suradnju, još iz vremena kada mu je u Limburgu često bio gost i ondašnji njemački kancelar Hemlut Kohl sa suprugom Hannelore. Bez dlake na jeziku, već u prvom susretu sa medijima Šundov je otvoreno najavio razlog svoje predsjedničke kandidature.

'U prvom redu želim dati svoj skromni doprinos razvoju demokracije u Hrvatskoj i dokazati da predsjedničko mjesto nije rezervirano samo za prepotentne, samodopadljive političare koji u politiku ulaze zbog interesa da se preko noći obogate, a ne želje da artikuliraju bilo svojega naroda, kojemu je potreban brz gospodarski uzlet, a ne korupcija. Zanimljivo je da takvi političari, bez vlastitog kapitala, kada uđu u politiku, postaju bogataši koji za vrijeme svojega mandata financijski osiguraju i svoja buduća pokoljenja, i sve to nauštrb našega naroda iz državnog proračuna, koji danas pati upravo zbog neodgovornih političara i njihovih produženih ruka koje lešinare po ministarstvima', objašnjava Šundov.

'Glavni razlog moje kandidature leži u činjenici da mi je nedavno na Čiovu Ministarstvo graditeljstva sa svojom 'stručnom' svitom srušilo obiteljsku kuću vrijednu više od 300.000 eura, iako sam za nju imao urednu građevinsku dozvolu, a kao glavni razlog rušenja naveli su činjenicu da je objekt izašao iz gabarita za 70 centimetara. U tom slučaju trebali su srušiti 70 centimetara, a ne cijelu kuću, bio je i zaključak europskih stručnjaka.

U svojoj predsjedničkoj kampanji tražit ću potporu svih onih kojima su na takav način srušene kuće', energično priča Filip Šundov, poslovni čovjek koji u Njemačkoj živi već 25 godina i koji u svom programu na jednom od prioritetnih mjesta ima hrvatske umirovljenike i branitelje.

S druge strane, Hrvatska je zaboravila svoje iseljenike. Činjenica je da po svijetu živi skoro jednak broj Hrvata kao i u domovini, a zaboravljeni su i naši uspješni gastarbajteri, biznismeni kojima nije omogućeno ulaganje kapitala u Hrvatsku po istim pravilima kao nekim stranim kompanijama, kojima su profitabilne hrvatske tvrtke rasprodane u bescjenje.
Saborski zastupnici koji su dosad predstavljali dijasporu nisu za nju ništa učinili u Saboru, nego su spavali i mislili na svoje mirovine, zaključuje Šundov.

'Nama iseljenicima u Saboru trebaju angažirani zastupnici koji će misliti na nas, a ne na sebe', decidirano će Filip Šundov koji se ne plaši zvučnih imena predsjedničkih kandidata poput Andrije Hebranga, Damira Kajina, Milana Bandića, Borisa Mikšića Ive Josipovića, Nadana Vidoševića i drugih jer smatra ljudima treba sve kazati otvoreno, a ne im muljati. Kako nam kaže, na kraju, za razliku od predsjednika Stipe Mesića, Filip Šundov, umjesto na kavu, hrvatske građane pozivat će na čašu kvalitetnog hrvatskog vina, omogućujući tako promociju hrvatskim poljodjelcima i dobrom raspoloženju građana, što je izuzetno važno u ovom recesijskom vremenu.