PREŠUĆIVANA ISTINA

Biskupija: Istarski svećenici bili su žrtve fašizma

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2017 12:30
  • Objavljeno 27.09.2017 u 12:30
Obilježen Dan Istarske županije i 70. godišnjica Pariške mirovne konferencije

Obilježen Dan Istarske županije i 70. godišnjica Pariške mirovne konferencije

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Porečku i Pulsku biskupija priopćila je u srijedu kako su ih neugodno iznenadila nedavna događanja u Pazinu, na proslavi Dana Istarske županije, kada se glasno negodovalo pri spomenu uloge Crkve i mons. Bože Milanovića u procesu pripojenja Istre Hrvatskoj te upozorila kako se očita povijesna istina podređuje jednoumnoj ideologiji

Biskupija podsjeća kako se sustavno prešućivala istina o ulozi Katoličke Crkve u Istri i mons. dr. Boži Milanovića za pripojenja Istre Hrvatskoj, a uglavnom redovito veličala uloga ondašnjih vlastodržaca te poručuje kako ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima. Porečka i Pulska biskupija smatra da bi se predstavnici vlasti u Istri trebali  jasnije i nedvosmislenije ograditi od netolerantnog nastupa na svečanoj sjednici.

Zvižducima na antifašistu mons. Božu Milanovića

Inače, na svečanoj sjednici govorila je predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović, a na njezino spominjanje doprinosa katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka predstavnici antifašista žestoko su negodovali. Dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj predsjednicu su iz publike izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima.  

  • +13
  • +10

Obilježen Dan Istarske županije i 70. godišnjica Pariške mirovne konferencije

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marušić

Porečka i Pulska biskupija u priopćenju naslovljenom "Zvižducima na antifašistu mons. Božu Milanovića" ističe da nitko pametan neće relativizirati ulogu ondašnjih boraca za oslobođenje Istre od fašizma, pa i njihovu ulogu u procesu pripojenja Istre Matici zemlji, ali da ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Božom Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima.

"Bili smo u mnogo navrata svjedoci kako se proteklih godina, na brojnim skupovima na kojima se obilježavala obljetnica pripojenja Istre Hrvatskoj, sustavno prešućivala istina o ulozi Katoličke Crkve u Istri i mons. dr. Boži Milanovića u tom povijesnom događaju. Uglavnom se redovito veličala uloga ondašnjih vlastodržaca. Naravno da nitko pametan neće relativizirati ulogu ondašnjih boraca za oslobođenje Istre od fašizma, pa i njihovu ulogu u procesu pripojenja Istre Matici zemlji. Ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Božom Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima."

Biskupija u priopćenju podsjeća na povijesnu istinu, da  "svećenici Josip Pavlišić, Zvonimir Brumnić i Srećko Štifanić sudjeluju u izradi i donošenju Rujanskih (Pazinskih) odluka 1943. Svećenici Božo Milanović, Tomo Banko i Leopold Jurca 19. ožujka 1946. primaju 17 članova Savezničke komisije i podacima iz crkvenih matica dokazuju da je stanovništvo Istre slavensko".

"Tom je prilikom Božo Milanović u zgradi pazinskog sjemeništa upriličio izložbu „Svjedočanstva o slavenstvu Istre“ i na nju doveo predstavnike te komisije. Zbor svećenika svetog Pavla za Istru, koji je imao 55 članova-svećenika, sastavio je 'Memorandum hrvatskih svećenika Istre (Savezničkoj komisiji)' koji će na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1947. biti ključan za odluku o pripojenju Istre Hrvatskoj. Božo Milanović 1946. i 1947. u Londonu, Bruxellesu i Parizu lobira za priključenje Istre Hrvatskoj i sudjeluje na mirovnoj konferenciji prilikom donošenja odluke u Parizu kojom se Istra priključuje Hrvatskoj. Najviše vlasti bivše države 1978. dodjeljuju mons. Boži Milanoviću i mons. Dragutinu Nežiću 'Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama'."

Pobuna protiv istine

Porečka i Pulska biskupija ističe da su je stoga "začudila, ražalostila i neugodno iznenadila nedavna događanja u Pazinu, na proslavi Dana Istarske županije, kada se glasno negodovalo pri spomenu uloge Crkve i mons. Bože Milanovića u procesu pripojenja Istre Hrvatskoj te ocjenjuje da se nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo, a cjelokupnu istarsku javnost ispolitizirati i iskoristiti u korist određenih političkih i demagoških ciljeva.

"Više je nego očito da se radilo o unaprijed režiranoj predstavi, kojom se demagoški nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo, a cjelokupnu istarsku javnost ispolitizirati i iskoristiti u korist određenih političkih i demagoških ciljeva. Iako je svima jasno da se tu radilo o izmanipuliranoj i unaprijed pripremljenoj manjini, ipak je ona, svojim besramnim istupom, imala velikog odjeka u javnosti. Vjerujemo da se velika većina dobronamjernih ljudi u Istri, i to ne samo vjernika, takvim nastupom osjeća posramljenom i uvrijeđenom", ocjenjuje se u priopćenju.

Biskupija ističe kako je vika i buka uperena protiv Bože Milanovića i istarskog svećenstva, ali i Crkve u cjelini, pobuna protiv istine.

"Vika i buka uperena protiv Bože Milanovića i istarskog svećenstva, ali i Crkve u cjelini, je pobuna protiv istine koja u 21. stoljeću na zaprepašćujući način otkriva glasove nečiste savjesti i okaljanih ruku koje su na krizmi u Lanišću 1947. bešćutno udarile na nevinog svećenika vlč. Miroslava Bulešića, a njegova osveta i osveta Crkve bila je i bit će oprost", ističe Porečka i Pulska biskupija.

Ocjenjuje se da je u javnost poslana slika o Istri kao netolerantnoj i negostoljubivoj županiji u kojoj Crkva i njezini svećenici, nakon 1700 godina djelovanja, kao da nisu poželjni.

"Opetovano slušamo o Istri kao županiji s visokom stopom tolerancije i uvažavanja svih i svakoga. Ovakva nakaradna predstava u Pazinu dokazuje da to možda nije tako. U javnost je poslana slika o Istri kao netolerantnoj i negostoljubivoj županiji u kojoj Crkva i njezini svećenici, nakon 1700 godina djelovanja, kao da nisu poželjni. Još uvijek su iz ovakve tolerancije isključeni svi oni koji se smatraju nepodobnima i nepoželjnima. Čak se očita povijesna istina podređuje jednoumnoj ideologiji", upozorava Biskupija.

Jasnije i nedvosmislenije se ograditi od netolerantnog nastupa

Smatra da bi se predstavnici vlasti u Istri trebali bi jasnije i nedvosmislenije ograditi od ovakvog netolerantnog nastupa. "Za to nikada nije kasno! Vjerujemo da žitelji Istre, vjernici i oni koji to nisu, barem toliko zaslužuju", stoji na kraju priopćenja.

Istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazili su u ponedjeljak poslijepodne žaljenje jer je hrvatska predsjednica doživjela neugodnosti na svečanoj sjednici županijske skupštine.

Flego je rekao kako je to bilo pojedinačno iskazivanje mišljenja na njen govor, i kao takvo neprihvatljivo te da to nije službeni stav Istarske županije koja je poznata po otvorenosti i toleranciji. Miletić  smatra da taj iskaz negodovanja i zvižduci nemaju veze samo s predsjednicom nego su izraz šireg revolta vezanog uz društvene podjele koje, kako je rekao, potenciraju prije svega pripadnici ekstremne desnice.

Dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila o doprinosu katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka u dvorani pazinskog Spomen-doma čulo se negodovanje i dobacivanje članova antifašističke borbe SAB-a. Oni su, međutim, na svako spominjanje Josipa Broza Tita gromoglasno pljeskali i uzvikivali njegovo ime. Nakon sjednice iz dvorane su predsjendicu države prisutni sudionici NOB-a ispratili pjevajući partizanske pjesme.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!