PRIMJERI NETOLERANCIJE?

Biskupi nezadovoljni medijima zbog pisanja o referendumu

15.11.2013 u 17:44

Bionic
Reading

Odbor za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zabrinjavajućom smatra pojavu medijskog neprofesionalizma i brojne primjere netolerancije i netrpeljivosti u pristupu temi referenduma za ustavnu definiciju braka, ističući da bi mediji trebali poticati argumentiranu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno donesu svoju odluku

Sjednica Odbora održana je jučer u sjedištu HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem nadbiskupa riječkog Ivana Devčića, a Tiskovni ured HBK danas u priopćenju navodi da je u 'osvrtu na aktualne medijske teme' istaknuta zabrinjavajuća pojava medijskog neprofesionalizma u pristupu temi referenduma za ustavnu definiciju braka, koji je pokrenula inicijativa 'U ime obitelji'.

'U dijelu medija, a osobito na društvenim mrežama, uočeni su brojni primjeri netolerancije i netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Upozoreno je kako takva medijska kampanja otežava kvalitetnu javnu raspravu o samom predmetu referenduma, a to je zaštita braka kao zajednice muškarca i žene. Mediji bi trebali poticati argumentiranu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno donesu svoju odluku', navodi se u priopćenju.

Odbor HBK osvrnuo se i na jednostrano kršenje Sporazuma s Hrvatskom biskupskom konferencijom od strane Hrvatske radiotelevizije. 'Članovi Odbora podržali su zahtjev hrvatskih biskupa da se odredbe Sporazuma koji je još uvijek na snazi moraju poštivati', priopćeno je.

Na sjednici je podneseno i izvješće o dva velika susreta medijskih biskupa i osoba zaduženih za medije u pojedinim biskupskim konferencijama - susret predstavnika biskupskih konferencija s njemačkog govornog područja održan od 13. do 15. listopada u Ljubljani te europski susret biskupa odgovornih za medije koji je od 8. do 10. studenoga održan u Barceloni na temu 'Evangelizirati dušu Europe'.

Predstavljen je i projekt 'Laudato TV – naša televizija'. 'Riječ je o pripremama za pokretanje privatne televizije koja će promicati kršćanske i tradicionalne obiteljske vrijednosti te isticati i pozivati na zajedništvo, solidarnost, ljubav prema Bogu, čovjeku, Crkvi i Domovini', stoji u priopćenju.

Posebna pozornost posvećena je i 50. obljetnici katoličkog tjednika 'Glasa koncila' koji je, 'unatoč svim poteškoćama kroz koje prolaze tiskani mediji u globalnim razmjerima, najtiražniji tjedni list u Hrvatskoj'. Posebno su naglašena nastojanja da se podigne naklada i pronađe adekvatan koncept marketinga prilagođen crkvenoj novini.

Uoči sjednice održana je svečana dodjela nagrada Hrvatskog društva katoličkih novinara, a nadbiskup Devčić čestitao je dobitnicima.