stroge mejre u vojvodini

Biskup Zrenjaninske biskupije u Banatu uveo obavezno cijepljenje za svećenike, jedan napustio službu

15.11.2021 u 11:02

Bionic
Reading

U ponedjeljak je istekao rok koji je biskup Zrenjaninske biskupije u vojvođanskom Banatu Laszlo Nemet odredio svećenicima za dokazivanje da su se cijepili, u protivnom moraju napustiti službu i crkvene prostore.

„Rok za predaju potvrda o drugoj dozi cjepiva je 15. studenog“, navodi se u priopćenju Biskupije, u kojoj je onim svećenicima koji do tada nisu bili cijepljeni od 1. studenog bilo zabranjeno obavljati svećeničke dužnosti s vjernicima.

„Posebnih posljedica u Zrenjaninskoj biskupiji nema. Svi naši svećenici su cijepljeni, a samo se jedan Isusovac nije želio cijepiti i on napušta Biskupiju“, izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini biskup Nemet.

Dodao je da se njegove kolege i vjernici biskupije nisu protivili odluci o obveznom cijepljenju svećenika, a da je najviše kritika i zamjerki dobio od pojedinih hrvatskih svećenika Subotičke biskupije.

„Meni nije bilo važno da natjeram ljude na cijepljenje. Jednostavno mi smo odgovorni za suživot u našoj vjerskoj zajednici. Temelj toga suživota nije samo administrativne naravi, već ljubav. Zato je jako važno da svaki član te zajednice poduzme sve što je u njegovoj moći da svi ostanemo zdravi“, naveo je među ostalim biskup Nemet.

Hrvatski program Radiotelevizije Vojvodine prenio je izjavu poznatog subotičkog liječnika i angažiranog vjernika Subotičke biskupije dr. Marka Sentea, koji je naveo kako je biskupova odluka posve razumljiva.

„Svećenici su, kao i liječnici, u stalnom kontaktu s ljudima. Tek bi oni trebali biti uzorom svima – ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ako ga ljubiš, moraš ga čuvati i voditi računa o njemu, a kako ćeš to učiniti ako ne zaštitom od bolesti da je ne bi prenio drugome“, naveo je dr. Sente. Kada nam je već Bogom dano da imamo cjepivo protiv ove bolesti, dodao je, treba se prikloniti struci i cijepiti se.

Dio vjernika i svećenika, uglavnom Subotičke biskupije osudio je odluku o obveznom cijepljenju.

Na društvenim mrežama dijelio se poziv za obranu necijepljenih svećenika zrenjaninske biskupije, a korisnici Facebooka mogli su pratiti polemiku biskupa i jednog subotičkog župnika.

Za profesora Teološko-katehetskog instituta u Subotici i jednog od čelnika hrvatske zajednice u Srbiji Tomislava Žigmanova posljedica je to brzine i strogoće uvedenih mjera.

„Uistinu se mora reći da je odluka zrenjaninskog biskupa bila iznenađujuća, napose kada je u pitanju strogoća prema onima koji se neće cijepiti. Djeluje također zbunjujuće što nije bio usuglašenosti između subotičkog, zrenjaninskog i srijemskog biskupa. Mislim da se trebalo unutar struktura katoličke crkve najprije iskomunicirati i onda sa zajedničkim stavovima o pitanju cijepljenja izići u javnost“, naveo je Žigmanov.

Osim oštrih komentara na društvenim mrežama, nema službene inicijative upućene institucijama katoličke crkve u Srbiji da se odluka o obveznom cijepljenju svećenika povuče.