TIHA SMJENA ZBOG DAJLE?

Biskup Milovan dobio pomoćnika s većim ovlastima od njega

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 17.10.2011 13:40
  • Objavljeno 17.10.2011 u 13:26
Biskup Ivan Milovan

Biskup Ivan Milovan

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Papa Benedikt XVI. imenovao je 17. listopada svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije, priopćio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari. Već s današnjim danom mons. Kutleša preuzima u potpunosti povjerenu mu novu službu, javila je upravo Izvještajna katolička agencija

To, praktički, znači tihu smjenu biskupa Ivana Milovana, premda će on i dalje ostati porečkim i pulskim biskupom. Međutim, mons. Kutleša dobit će 'posebne ovlasti', što znači da biskup Milovan neće imati punu jurisdikciju i pravo upravljanja, nego vrlo ograničeno.

Posebne ovlasti odnosit će se napose za 'slučaj Dajla', doznajemo iz naših izvora u Poreču, ali bit će i drugih. Biskup Milovan mirno je primio ovu vijest i obratit će se javnosti posebnim priopćenjem.

Novoimenovani biskup koadjutor s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik, objavila je Ika životopis biskupa Kutleše.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi