HSS U ZADRU

'Bili smo ključni faktor da se ne dogode prijevremeni izbori'

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 23.11.2011 14:17
  • Objavljeno 21.11.2011 u 20:51
josip friščić

josip friščić

Izvor: Cropix / Autor: Andrija Lučić

'HSS je odlučio sam izaći pred građane, reći im što je to činio, koji su ciljevi ostvareni i rezultati ostali', rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić u Zadru na predstavljanju kandidata za IX. izbornu jedinicu koju predvodi Zoran Smolić

Friščić je objasnio na koje je to načine HSS do sada preuzeo odgovornost i nudio rješenja. Zahvaljujući HSS-u građani su po prvi put dobili koalicijski program na javni uvid, a unatoč protivljenju tadašnjeg premijera Sanadera, ustrojena su dva odvojena ministarstva: regionalnog razvoja i turizma, s time da nije bilo lako ni kad je za ministra turizma predložen čovjek iz Bjelovara, no zahvaljujući osmišljenim i realiziranim programima danas se te uspješne gospodarske grane hvataju mnogi.

Veliku odgovornost, istaknuo je Friščić, HSS je pokazao na početku svjetske financijske krize i kod inicijativa za prijevremene izbore.

'Bili smo, i hvala Bogu da smo bili, ključni faktor da se ne dogode prijevremeni izbori jer da nismo završili pregovore u lipnju, ne bismo ušli u europski proračun do 2019, a to bi značilo čekati u europskoj čekaonici do 2018. i na kraju u EU ići zajedno s onima s kojima nismo željeli biti ni po referendumu i onima s kojima nismo mogli po Domovinskom ratu', kazao je Friščić, ističući i HSS-ov stav nakon dolaska na premijersko mjesto Jadranke Kosor: sačuvati postojeća prava zaposlenima, umirovljenicima i socijali, sačuvati ono što je nužno da bi sektor proizvodnje hrane opstao i krenuti intenzivno u rebalans, a da to nije napravljeno, ne bi bilo ni plaća ni mirovina. Komentirajući ankete istaknuo je da upravo na dan kada su pokazivale da HSS ne prelazi prag na hodočašću u Mariji Bistrici bilo je 15.000 HSS-ovaca, što je i više nego dovoljno za to.

HSS je protiv liberalizacije tržišta rada, jer to za radnika znači da može dobiti otkaz isti dan kada je i zaposlen te se zalaže za stalnost radnog odnosa gdje god postoji stalnost rada, zalaže se za jačanje, a ne ukidanje lokalne i regionalne samouprave zbog pravednog i ravnomjernog regionalnog razvoja. Među ostalim, HSS je protiv davanja šuma, voda i autocesta u koncesiju jer po tome je 'i Velebit bio pod koncesijom Mlećana', zalaže se za daljnje jačanje malog i srednjeg poduzetništva, protiv je intervencije MMF-a, a zalaže se za besplatno obrazovanje svih koji izvršavaju svoje obaveze.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!