RUKAVICA JE BAČENA

Bijesna Turska u otvorenom sukobu s Francuskom!

24.01.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Jučer je francuski Senat izglasao tekst zakona koji predviđa do godinu dana zatvora i do 45.000 eura novčane kazne onomu koji bude nijekao genocid Turske nad Armencima počinjen između 1915. i 1917. kada je umoreno do milijun i pol Armenaca. Turska prijeti francuskoj ekonomiji i najavljuje proteste na 'svim međunarodnim forumima'

Turska vlada i vodeći mediji krenuli su jutros kao stampedo nakon jučerašnje odluke francuskog Senata koji je usvojio zakon kojim negacija genocide Turaka nad Armencima postaje kazneno djelo. Zakon, koji je 22. prosinca prošao minimalnim brojem glasova u donjem domu francuskog parlamenta, dobio je 127 glasova za dok je 87 senatora bilo protiv.

Sada se čeka da ga potpiše Nicolas Sarkozy što on može učiniti do kraja veljače kada parlament ulazi u predizbornu pauzu.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najavio je oštre i konačne kazne protiv francuskih poduzeća kojih u Turskoj ima preko 400, čime je Francuska druga zemlja po veličini koja posluje s Turskom

Turski premijer Tayyip Erdogan kazao je ranije da, ako ovaj bude zakon donesen, nikada više neće kročiti na francusko tlo, za koji je rekao da je 'diskriminatorski i rasistički'.

Turska priznaje da je pobijeno do pola milijuna Armenaca, ali odbija pojam genocid. Armenija tvrdi da je tijekom Prvog svjetskog rata u Anatoliji umoreno tri puta više njihovih ljudi. Erdogan je izjavio da će mjere protiv Francuske biti uvedene 'korak po korak', jer su obje zemlje saveznice unutar NATO-pakta.

Turska vlada optužuje francusku da donosi zakon kako bi Sarkozyjeva kandidatura dobila podršku preko 600.000 Armenaca koji žive u Francuskoj. Zakon nije dobio ni tako veliku podršku u Francuskoj gdje, primjerice, ministar vanjskih poslova Alain Juppé smatra da je to nepametan potez te da treba pokušati ostati 'hladne glave'. Prošli tjedan je senatski odbor za pravosuđe odbio tekst zakona smatrajući ga 'neustavnim'.

Najvažniji (opozicijski) list Hürriyet donosi naslov 'Masakr za demokraciju', a provladin Zaman govori o 'povijesnoj sramoti za Francusku'. Centristički Sabah prognozira težak rasplet krize s Francuskom i daje naslov 'To više nije naša krivnja' prebacujući odgovornost za sve moguće probleme i komplikacije na francusku stranu.