PROGLASILI IH NESTRUČNIMA

BiH žestoko kritizira konzultante Pelješkog mosta

Bionic
Reading

Savjetodavni odbor komisije u vezi s izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru održao je u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu sastanak s kojeg su s bosanskohercegovačke strane upućene ozbiljne kritike konzultantu, francuskoj kompaniji Safage, izvještava novinar Agencije Anadolija (AA)

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je 2. svibnja izjavila da su konzultanti izgradnju Pelješkog mosta ocijenili kao najbolje rješenje za prometno povezivanje hrvatskog juga, što je izazvalo žestoke kritike u Bosni i Hercegovini. Inače, predstavnici Bosne i Hercegovine na čelu s pomoćnikom ministra za komunikaciju i transport BiH Izetom Bajrambašićem sudjeluju na sastancima Savjetodavnog odbora s predstavnicima Republike Hrvatske i Europske komisije (EK) u vezi s izborom najbolje prometne opcije u neumskom koridoru.

'Sastanak je završen. Uputili smo velike kritike konzultantu na njegov rad. Ukazali smo da nije stručno radio i onako kako je predviđeno projektnim dodatkom. Prerano su dali rezultate koji nisu stručno utemeljeni, niti imaju tehničke pokazatelje koji bi to potvrdili. Konzultant je dobio zadatak da za dva tjedna da kriterije koje ćemo usvojiti, a na osnovi kojih bi mogao napraviti evaluaciju kako treba. Također, dodali smo još jednu opciju prometnog povezivanja. Osim koridora Neum, u opciji je sada i obilaznica Neum koja bi po svojoj cijeni mogla biti najniža', kazao je Bajrambašić za agenciju Anadolija.

On je dodao da je potpredsjednica Pusić prerano izašla u javnost s opcijom gradnje Pelješkog mosta

'Postoji osam opcija, a samo jedna je Pelješki most. Mi smo rezultate konzultanta proglasili nestručnim, neprihvatljivim, preuranjenim i nepotrebnim. Te kritike odnose se na sve opcije koje su iznijeli, pa i na opciju Pelješkog mosta. Tek sada prave osnovne kriterije kako bi došlo do metodologije kako će sve to skupa procjenjivati', istaknuo je Bajrambašić.

Također, Bajrambašić je kazao da će za mjesec dana biti održan novi sastanak Savjetodavnog odbora.

Inače, studija o povezivanju juga Hrvatske treba biti završena do kraja lipnja 2013. godine.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić izjavila je 2. svibnja u Zagrebu da je studija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija (EK) pokazala da je Pelješki most najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države.