progon

BiH poništila dozvole boravka za četvoro turskih državljana koje traži Erdogan

30.09.2019 u 12:16

Bionic
Reading

Bosanskohercegovačke vlasti poništile su boravišne dozvole za četiri turska državljana koje režim Recepa Tayyipa Erdogana progoni pod sumnjom da su surađivali s organizacijom Feto na čijem je čelu najistaknutiji politički suparnik sadašnjeg turskog predsjednika Fetullah Gulen, izvijestila je u ponedjeljak Balkanska istraživačka mreža (BIRN), portal specijaliziran za pravosudna pitanja

Tu informaciju potvrdio je sarajevski odvjetnik Nedim Ademović koji zajedno s odvjetnicom Senkom Nožicom zastupa veću skupinu Turaka koji godinama žive u BiH, a sada su suočeni s opasnošću deportacije u zemlju rođenja, gdje ih vlast progoni kao svoje političke protivnike.

Ademović je pojasnio kako je ukidanje dozvola boravka za četiri osobe iz Turske odluka što ju je donijela Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

'Progone se nevini ljudi', kazao je Ademović, koji ističe kako nema nikakvih dokaza da su te osobe u Turskoj, koja traži njihovo izručenje, počinili bilo kakva kaznena djela.

'Žalili smo se na ova rješenja, ali je Ministarstvo sigurnosti odbilo naše žalbe, tako da se sada vodi upravni spor pred Sudom BiH. Sud BiH je donio rješenja kojima se zabranjuje tijelima vlasti BiH, do okončanja ovog sudskog postupka, provođenje rješenja Službe za strance BiH', pojasnio je Ademović.

Sud BiH je u odvojenom postupku ranije utvrdio kako ne postoji osnova za izručenje jedne turske državljanke zemlji u kojoj je rođena, jer se pripadnost organizaciji Feto ne može tretirati kao kazneno djelo s obzirom na to da ne postoje nikakvi dokazi koji bi tu organizaciju povezali s terorizmom, kako to čine turske vlasti.

BIRN podsjeća kako su se pritisci na vlasti u BiH da izruče Turke, koje režim u Ankari tretira kao zločince zbog neslaganja s Erdoganovom politikom, pojačani nakon što je turski predsjednik 9. srpnja boravio u posjetu BiH.

Tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik naknadno je potvrdio kako je Erdogan doputovao s popisom 'gulenovaca' odnosno svojih političkih neistomišljenika, zatraživši od članova bosaskohercegovačkog državnog vrha njihovo izručenje.

U toj skupini je desetak osoba, sve u BiH borave godinama i uglavnom je riječ o poduzetnicima ili osobama zaposlenim u školskim centrima i na fakultetima. Svima njima Turska je poništila putovnice.

Služba za poslove sa strancima za BIRN BiH je potvrdila kako su ih je veleposlanstvo Turske izvijestilo da je određenom broju svojih državljana poništilo putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uvjete za privremeni boravak u BiH.

'Prethodno je Služba je tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu', navela je Služba za poslove sa strancima.

U pozadini cijele priče je obračun turskih vlasti s pristašama Gulena, koji su od reda osumnjičeni za sudjelovanje u neuspjelom pokušaju državnog udara iz 2016. U odmazdi koju provode turske vlasti uhićeni su deseci tisuća ljudi, uključujući tu suce i sveučilišne profesore te novinare.

BiH je jedna od država u kojoj je Gullen, prije razlaza s Erdoganom, uspostavio sustav škola kakve financira diljem svijeta i u njima su bili zaposleni brojni profesori iz Turske.

Cijeli taj školski sustav sada je rasformiran, a objekti u BiH su prodani drugim privatnim obrazovnim institucija.

Odvjetnik Ademović najavio je kako će se u ovom slučaju ići i do Europskog suda za ljudska prava.

'Naravno, do nas svakodnevno dolaze neformalne informacije da su zahtjevi za ‘izručenje’ ovih turskih državljana dio ekonomskog paketa između Republike Turske i BiH – ‘mi vama autocestu a vi nama političke protivnike’', kazao je Ademović.