ODJECI IZ VILAJETA

BiH: Pelješki most može se graditi samo dogovorom!

20.09.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Hrvatska i Bosna i Hercegovina svoje će teritorijalne prijepore riješiti dogovorom i uz uzajamno uvažavanje legitimnih interesa obje države, zaključak je koji u četvrtak donose gotovo svi značajniji dnevni listovi u BiH izvješćujući o sastanku što su ga u Bruxellesu uz posredovanje Europske unije održali ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i šef bosanskohercegovačke diplomacije Zlatko Lagumdžija

Dnevni avaz u naslovu teksta posvećenog tom sastanku ističe Lagumdžijinu izjavu kako 'povezivanje Hrvatske ne smije izolirati BiH' što se odnosi na rasprave oko gradnje Pelješkog mosta.

Lagumdžija je listu pojasnio kako je utvrđeno da će predstavnici BiH biti uključeni u donošenje rješenja za moguću gradnju mosta baš kao i za koridor kroz Neum.

Važnim drži i to što će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju za izvoz roba iz BiH, osim Gradiške i Bijače, biti otvoren i treći granični prijelaz, onaj kod Izačića.

Lagumdžija je zaključio kako je na sastanku u Bruxellesu prevladala pozitivna atmosfera koja će omogućiti pronalaženje rješenja u interesu obje države.

Oslobođenje, izvješćujući o sastanku u Bruxellesu, piše kako 'bez dogovora nema Pelješkog mosta'.

Oba sarajevska lista u četvrtak posebno pohvalno pišu o predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću nakon njegova odlučnog istupa u Hrvatskom saboru u kojemu je branio potrebu da se ratificira ugovor o granici koji su 1999. potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović

Avaz je Milanoviću zbog toga posvetio rubriku 'osoba dana' pišući kako je nastup hrvatskog premijera u Saboru bio 'impresivan'.

'Zalažući se za ratifikaciju sporazuma (o granici) Milanović je oporbi u Saboru očitao pravu lekciju ostavivši svoje najveće političke protivnike iz HDZ-a faktički bez riječi navodeći kako Hrvatska želi pokazati da poštuje međunarodno pravo', ocjenjuje Avaz dodajući kako je to samo potvrda Milanovićevih ranijih ohrabrujućih izjava i postupaka i dokaz kontinuiteta politike sadašnje hrvatske vlade prema BiH.

Oslobođenje, prenoseći bit saborske rasprave, u naslovu piše kako je 'Milanović pomeo HDZ'.