teški ratni zločin

BiH: Optužnica za pomaganje u genocidu protiv ratnog časnika bosanskih Srba

09.10.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv ratnog zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Zorana Malinića kojega tereti za teške ratne zločine uključujući sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice

Malinić (59), je optužen na temelju dokaza i brojnih svjedoka koji su o ratnim zločinima iskaz dali pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u postupcima vođenima protiv drugih visokih vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba.

Tužiteljstvo BiH tereti Malinića kao tadašnjeg zapovjednika bataljuna vojne policije koji je djelovao pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba. U optužnici se navodi da je on "svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u nakani počinjenja genocida" u srpnju 1995. godine kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba napali Srebrenicu kao zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Malinić, koji ima državljanstvo Srbije i prebivalište u Beogradu, optužen je da je planirao, nadzirao i koordinirao djelovanje vojnih policajaca u Novoj Kasabi i okolici gdje su nakon pada Srebrenice dovođeni zarobljeni civili bošnjake nacionalnosti.

Vojni policajci kojima je zapovjedao Malinić ubili su najmanje 12 zarobljenih civila među kojima je bilo i ranjenih osoba te žena.

Ti su vojni policajci sudjelovali i u zarobljavanju najmanje stotinu civila koje su odveli u mjesta Kravica te Bratunac te pogubili.

Malinić je optužen za kazneno djelo pomaganja u genocidu.

Tužiteljstvo BiH njegovu će krivnju dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, izjavama šest svjedoka koji su do sada preminuli, a ranije su svjedočili pred Haaškim tribunalom kao i prilaganjem 285 materijalnih dokaza.