nastavak procjepljivanja

BiH dobila nove količine cjepiva, širenje zaraze pod kontrolom

10.05.2021 u 11:26

Bionic
Reading

Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je isporučena nova pošiljka s nešto više od 43 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa čime bi, nakon višednevnog zastoja, trebalo biti nastavljeno procjepljivanje stanovništva koje u toj zemlji značajno kasni.

BiH je dobila cjepivo kojega proizvode Pfizer i BioNTech, a tri četvrtine isporučene količine dio je kontigenta naručenog posredstvom mehanizma Covax, dok je ostatak interventna pomoć Europske unije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH najavilo je kako bi do kraja tjedna trebao biti isporučeno nešto više od 100 tisuća doza cjepiva koje proizvode Pfizer i AstraZeneca.

Prošle je godine BiH naručila i platila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, no do sada je od toga dobila jedva 100 tisuća doza pa je EU kroz svoj mehanizam pomoći za tu zemlju izdvojila nešto više od 200 tisuća doza cjepiva iz kontigenta većeg od 600 tisuća doza namijenjenog cijelom zapadnom Balkanu.

Federacije BiH i dalje čeka isporuku cjepiva zapadnih proizvođača, dok se Republika Srpska okrenula proizvođačima iz Rusije i Kine, no ni od njih do sada nije uspjela nabaviti količine koje bi bile dostatne za masovniju imunizaciju.

U Sarajevu je u ponedjeljak ponovo aktiviran punkt za masovno cijepljenje uspostavljen u olimpijskoj dvorani Zetra. Tamo je pretprošlog tjedna cijepljeno nešto više od 10 tisuća stanovnika Sarajevske županije starijih od 75 godina, no procjepljivanje je moralo biti zaustavljeno kada su potrošene donirane doze koje su tada bile na raspolaganju.

Sada je nastavljeno cijepljenje starijih te osoba s kroničnim bolestima.

Unatoč nedostatku cjepiva epidemiološka situacija u BiH je stabilna jer se već tri tjedna dnevni broj novozaraženih smanjuje i nije bio veći od 500. Manji je i broj smrtnih slučajeva.

Od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine u BiH je zabilježeno nešto više od 210 tisuće slučajeva zaraze, a umrlo je više od 8700 osoba kod kojih je dijagnosticiran covid-19.

Prema podacima koja prikuplja i sistematizira američko medicinsko sveučilište John Hopkins, s 266,28 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom na 100 tisuća stanovnika BiH je sada treća država na svijetu s najvećom stopom smrtnosti. Najlošije stoji Mađarska koja broji 291,75 smrtnih slučajeva, a slijedi ju Češka s 277,86 slučajeva.