SUĐENJE DESETLJEĆA

BiH: Članovima zločinačke organizacije 95 godina zatvora

16.04.2015 u 22:10

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrekao pravomoćnu presudu članovima zločinačke organizacije optuženim za niz ubojstava, pljački, iznuda i krijumčarenje drogom, osudivši ih na ukupno 95 godina zatvora

U 'slučaju desetljeća', kako su lokalni mediji već ranije okvalificirali ovaj proces, Zijad Turković, koji je bio vođa zločinačke skupine, osuđen je na kaznu od 40 godina zatvora.

Ista presuda Turkoviću je izrečena i u prvostupanjskom postupku, no ona je bila poništena jer je ocijenjeno da tada obrana nije imala priliku za iznošenje svih dokaza koji joj idu u prilog.

Milenko Lakić, drugooptuženi u ovom slučaju, osuđen je 35 godina zatvora, dok su još trojici članova kriminalne skupine, koji su proglašeni krivim, izrečene kazne u rasponu od tri do dvanaest godina zatvora.

Dvojica optuženih su pravomoćno oslobođena.

Uz pljačku 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura) iz skladišta sarajevske zračne luke, Turković i ostali proglašeni su krivim i za brutalna ubojstva Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubojstva Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića.

Istražitelji, koji su ispitivali okolnosti pod kojima su ubijene ove osobe, utvrdili su kako su svi likvidirani prije toga zlostavljani, uključujući i trudnicu kojoj su na kraju pucali u glavu.

Tragove zločina Turkoić i ostali pokušali su prikriti komadanjem trupala i uništavanjem živim vapnom pa su forenzičari mjesecima rekonstruirali okolnosti pod kojima su ti zločini počinjeni.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić je nakon izricanja presude novinarima kazao kako je ovime stavljena točka na slučaj najopasnije zločinačke organizacije koja je djelovala u poratnoj BiH.

'Tužiteljstvo BiH je zadovoljno ovom presudom i pozdravljamo odluku Suda BiH. Ovo je povijesna presuda u borbi protiv organiziranog kriminala', kazao je Grubešić.