IZRUČENJE SRBIJI ILI HRVATSKOJ

BiH će danas odlučiti o Purdinoj sudbini

01.02.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine danas će održati saslušanje na kojemu će se zastupnici državnog odvjetništva BiH i obrane Tihomira Purde očitovati o zahtjevu za njegovo izručenje koje od bosanskohercegovačkog pravosuđa traži Srbija

Odvjetnik Josip Muselimović, koji u BiH zastupa Purdu izjavio je Hini kako je uvjeren da nema valjanih dokaza koji bi njegova branjenika teretili da je počinio kazneno djelo ratnog zločina. Na današnjem će ročištu podnijeti o tome i dokaze dobivene iz Državnog odvjetništva u Osijeku.

Također očekuje da će se Tužiteljstvo BiH držati onoga što stoji u spisu poslanom iz Srbije, odnosno na zahtjevu za Purdino izručenje, no obrana će predočiti sve dokaze kako bi uvjerila sud u Purdinu nevinost. Mišljenje o cijelom slučaju, rekao je Muselimović, hrvatsko ministarstvo pravosuđa već je dostavilo ministarstvu pravosuđa BiH, ali i Sudu BiH pa obrana očekuje da će i to biti važno pri donošenju odluke o zahtjevu za izručenje.

Konačnu odluku donosi ministar pravosuđa BiH. Tihomir Purda u ekstradicijskom je pritvoru u Zenici od 5. siječnja kada je uhićen na graničnome prijelazu Orašju.