NAKON TURSKE

Biden šokirao Emirate svojim izjavama

05.10.2014 u 13:08

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati zapanjeni su izjavom američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je i tu državu spomenuo kao jednu od zemalja u regiji koja financijski i oružjem pomaže džihadiste u Siriji, prenose mediji u nedjelju

Te su riječi 'zapanjujuće i zanemaruju ulogu Emirata u borbi protiv ekstremizma i terorizma', rekao je ministar vanjskih poslova Anvar Gergeš u izjavi objavljenoj noću na nedjelju.

Ministar je zatražio da Biden objasni svoje riječi koje 'pružaju lažnu sliku o ulozi Emirata (...) dok Emirati politički i na terenu pomažu u borbi protiv džihadista'.

Emirati sudjeluju u zračnim napadima na borce ekstremističke džihadističke skupine Islamska država (IS) u Siriji u sklopu međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama.

Reakcija iz Emirata nije prva jer se Biden u subotu ispričao i Turskoj zato što je rekao da je Ankara priznala da je pogriješila jer je pustila strane islamističke borce da odu u Siriju.

Turski su mediji prenijeli da je Biden u četvrtak optužio saveznike svoje zemlje, a među njima je i Turska, da su financirali i naoružavali 'teroriste' u Siriji.

Biden je nakon toga razgovarao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi 'razjasnio' riječi koje je izgovorio na Sveučilištu Harvard u četvrtak te se ispričao za 'bilo kakav zaključak' da su Turska ili njezini saveznici namjerno opskrbljivali ili pomogli rast Islamske države ili drugih ekstremističkih skupina u Siriji, objavila je Bijela kuća.

Prema turskim medijima Biden je u četvrtak opisao Erdogana kao prijatelja, ali je natuknuo kako je ovaj u privatnom razgovoru rekao: 'Bili ste u pravu. Puštamo previše ljudi'.

Na te je riječi Erdogan reagirao izjavom u kojoj kaže 'strani borci nikad nisu ušli u Siriju iz naše zemlje. Oni mogu doći u našu zemlju kao turisti i preći u Siriju, ali nitko ne može reći da su prešli s oružjem u rukama'.

Turska upravo nastoji zatvoriti granicu sa Sirijom.

Svjetske agencije ocjenjuju da je Bidenov govor na Harvardu posebno loš i podsjećaju da on ima povijest gafova i improviziranih opaski koje su izazivale nevolje u komunikaciji.