SAVEZNICI

Biden Japance nazvao ksenofobima, Japan kaže da je to 'vrijedno žaljenja'

04.05.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Japan je u subotu ocijenio da su riječi američkog predsjednika Joea Bidena koji je azijskog saveznika opisao kao 'ksenofoba', poput Kine i Rusije, vrijedne žaljenja i pogrešne

Biden je na sastanku u okviru predizborne kampanje u srijedu rekao da su saveznice Japan i Indija te rivali Kina i Rusija u problemima zbog odbijanja da prihvate imigrante.

"Zašto je Kina tako ekonomski u zastoju? ​​Zašto Japan ima problema? Što je s Rusijom? Što je s Indijom? Zato što su ksenofobi. Ne žele imigrante', rekao je američki predsjednik, prema izvješćima pisanih medija objavljenima u četvrtak.

Kao odgovor, japanska vlada je u subotu objavila da je 'za žaljenje što su dani komentari koji se ne temelje na točnom razumijevanju japanske politike'.

Bidenove riječi uslijedile su manje od mjesec dana nakon što je ugostio na svečanoj večeri japanskog premijera Fumia Kishidu, što je rijedak primjer iskazivanja političke naklonosti.

Bijela kuća brzo je pokušala ublažiti neočekivanu kritiku američkog šefa države prema Japanu. 'Gledište koje je predsjednik branio, a mislim da su ljudi diljem svijeta toga svjesni, jest da su Sjedinjene Države zemlja imigranata, to je u našem DNK', objasnio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u četvrtak.

Tokio je pokazao da je ovo pojašnjenje čuo. 'Uočili smo objašnjenje američke vlade da ti komentari nisu napravljeni s ciljem narušavanja važnosti i održivosti odnosa između Japana i Sjedinjenih Država', stoji u priopćenju.