teške borbe

Biden: Očekujem da djelovanje u bolnici al-Shifi bude manje invazivno

13.11.2023 u 23:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je zatražio od Izraela da zaštiti glavnu bolnicu u Gazi, u čijoj se blizini vode borbe izraelske vojske i Hamasovih boraca.

"Nadam se i očekujem da djelovanje u bolnici al-Shifi bude manje invazivno", rekao je američki predsjednik u Bijeloj kući, odgovarajući na novinarsko pitanje je li o tome razgovarao s izraelskim čelnicima. "Bolnica se mora zaštititi", dodao je.

Joe Biden koji kaže da je "u kontaktu s Izraelcima" o tom pitanju, izjavu je dao u Ovalnom uredu, gdje je potpisao inicijativu za istraživanje o zdravlju žena, u društvu s prvom damom Jill Biden.

Američki predsjednik je dodao da se uz posredovanje Katara još pregovara o "oslobađanju zarobljenika".

Po riječima kirurga, člana Liječnika bez granica (MSF), stotine ljudi su blokirane u bolnici al-Shifi u "neljudskim" uvjetima.

Izrael tvrdi da je Hamas postavio svoju infrastrukturu u mreži podzemnih tunela ispod bolnice al-Shife, što Hamas niječe.

Zgrada bolnice je pretvorena u ratnu zonu dok su liječnici i humanitarne organizacije zabrinuti za sudbinu tisuća civila i bolesnika.

Zamjenik ministra zdravstva u Hamasovoj vladi, Youssef Abou Rich, rekao je u ponedjeljak za AFP da je od subote umrlo "sedmero nedonoščadi" i "27 pacijenata na intenzivnoj njezi" zbog prekida opskrbe strujom u bolnici.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Izrael koji je stanovništvu naredio da napusti ratnu zonu, objavio je da će i u ponedjeljak biti otvoren "koridor" za evakuaciju civila iz bolnice al-Shife, priznajući da je taj sektor poprište "intenzivnih borba".

Izrael neprekidno bombardira pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada na njegovo tlo i od 27. listopada vodi kopnenu operaciju kako bi "uništio" islamistički pokret.

Na izraelskoj strani poginulo je oko 1200 ljudi, izvijestile su vlasti, većinom civili stradali na dan napada kakav nije viđen od osnutka Izraela 1948.

U izraelskom bombardiranju pojasa Gaze od 7. listopada je poginulo 11.240 ljudi, većinom civila, među kojima 4.630 djece, objavilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva.