bolje pozicioniranje

Biden na summitu krenuo u protukinesku ofenzivu za povećanje proizvodnje cjepiva sa saveznicima na Pacifiku

12.03.2021 u 17:46

Bionic
Reading

Joe Biden u petak je na virtualnom sastanku na vrhu s australskim, indijskim i japanskim premijerom pokrenuo zajedničku inicijativu za "drastično" povećanje proizvodnje cjepiva za covid-19 u jugoistočnoj Aziji, što je prva etapa njegove diplomatske ofenzive protiv Kine

Ovo je prvi put da "Quad", neslužbeni savez koji je nastao 2000-ih kao protuteža jačanju kineske moći, a Donald Trump ga je obnovio, održava sastanak na najvišoj razini.

"Ovo je i prvi multilateralni sastanak na vrhu koji imam prigodu organizirati kao predsjednik", rekao je Joe Biden na početku virtualne konferencije s Japancem Yoshihideom Sugom, Indijcem Narendrom Modijem i s Australcem Scottom Morrisonom.

"Sjedinjene Države su odlučne surađivati sa svim našim saveznicima u regiji kako bismo zajedno jamčili stabilnost", istaknuo je.

Drugi znak koji govori o važnosti Azije u Bidenovoj vanjskoj politici jest dolazak japanskog premijera u travnju u SAD, gdje će biti prvi strani čelnik kojeg će novi američki predsjednik osobno primiti, priopćile su u petak obje zemlje.

Na dnevnom redu sastanka Quada su klimatske promjene i pandemija covida-19.

"Nova era"

"Uspostavljamo novo ambiciozno partnerstvo kako bismo potaknuli proizvodnju cjepiva na dobrobit čitavog svijeta i za cijepljenje čitave indijsko-pacifičke regije", istaknuo je Joe Biden.

Ovo je pokušaj da se odgovori na "veliku nestašicu u jugoistočnoj Aziji", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik, spomenuvši "složene financijske mehanizme koji će omogućiti veliko, zapravo drastično, povećanje kapaciteta za proizvodnju cjepiva, čak milijardu u 2022."

Taj će se odgovor uglavnom oslanjati na indijsku proizvodnju i na jednodozno američko cjepivo Johnson&Johnson.

Ovom inicijativom i američki predsjednik se pridružio "diplomaciji cjepiva". Želi pokazati da neće pasivno promatrati kako Kina doprema svoje cjepivo u sve dijelove svijeta, napose u jugoistočnu Aziju.

Suzbijanje kineskog aktivizma u regiji je točka dnevnog reda ovog summita, a ujedno i razlog postojanja Quada.

Nitko od četvorice čelnika nije izravno spomenuo Kinu, ali se na nju smjera kada se govori o "pomorskoj sigurnosti" i o očuvanju "slobodne i otvorene" indijsko-pacifičke regije.

Scott Morrison je ocijenio da je ovaj sastanak četiriju "demokracija" znak "početka nove ere" u ovom dijelu svijeta, a Narendra Modi je rekao da će Quad i ubuduće biti "važan stup stabilnosti".

U vrijeme odlaska predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti, kinesko-američke veze su bile na najnižoj razini od njihove uspostave u 1970-im, na rubu novog hladnog rata.

Njegov nasljednik pokazuje da će nastaviti sukob. "Ne učinimo li ništa, pregazit će nas", rekao je Biden u veljači nakon prvog telefonskog razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom.