govor u Pittsburghu

Biden: Donald Trump je toksični element u našoj zemlji

31.08.2020 u 22:30

Bionic
Reading

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden osudio je u ponedjeljak nasilje tijekom prosvjeda protiv rasizma, optuživši protukandidata Donalda Trumpa da raspiruje "žeravicu" društvenih previranja.

"Prosvjedovati ne znači pljačkati. Prosvjedovati ne znači paliti. To nema nikakve veze s prosvjedima. To je anarhija i točka", rekao je Joe Biden u govoru u Pittsburghu.

"Vatra gori, a mi imamo predsjednika koji raspiruje žeravicu umjesto da gasi vatru", rekao je bivši potpredsjednik Baracka Obame koji će se na predsjedničkim izborima 3. studenog sučeliti s republikanskim milijarderom.

"Predsjednik već odavno nije moralni autoritet (...) Ne može zaustaviti nasilje jer ga je godinama poticao", istaknuo je.

"Donald Trump je toksični element u našoj zemlji već četiri godine", kada je neočekivano pobijedio na izborima, nastavio je njegov demokratski protivnik, optuživši ga da od tada "truje američke vrijednosti".

Republikanski predsjednik na odlasku "nije uspio zaštititi Ameriku" koju pritišće nekoliko nezapamćenih kriza, pandemija covida-19 s više od 180.000 umrlih, loše stanje u gospodarstvu, val prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja koji gdjekad izmiču kontroli.

"A sad želi uplašiti Ameriku", rekao je Biden. "Čitava se njegova predsjednička kampanja svodi na jednu stvar, a to je strah".

Sedamdesetsedmogodišnji politički veteran, umjereni kandidat, uzvratio je predsjedniku i njegovu timu koji su ga nazvali "marionetom" u rukama krajnje ljevice.

"Znate povijest moju i moje obitelji. Zapitajte se onda izgledam li kao radikalni socijalist koji je sklon pljačkašima? Ozbiljno!", rekao je.

Pošto je u ožujku naglo prekinuo kampanju zbog pandemije Joe Biden ovim putovanjem zrakoplovom prelazi u višu brzinu i nastavlja obilazak najvažnijih saveznih država koje presuđuju u predsjedničkim izborima.