KURZ UOČI BALKANSKE TURNEJE

'Bez regionalne suradnje težak put u EU'

08.02.2016 u 11:26

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz poručio je, uoči početka svoje balkanske turneje u ponedjeljak, da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale nastaviti reformske napore i intenzivirati regionalnu suradnju, jer bi time olakšale put ka Europskoj uniji, objavio je beogradski tisak.

'Glavna tema i poruka svim državama glasi: Nastavite svoje reformske napore i intenzivirajte regionalnu ekonomsku i političku suradnju. Bez ovih komponenata put prema EU bit će težak', izjavio je Kurz za beogradski list Danas.

Austrijski šef diplomacije svoju zapadnobalkansku turneju započinje posjetom Sarajevu, a navečer će doputovati u dvodnevni posjet Srbiji, koju je nazvao 'sidrom stabilnosti na zapadnom Balkanu' te pohvalio njezinu dosadašnju ulogu u migrantskoj krizi i reforme koje su pridonijele napretku u procesu eurointegracija.

'Ostanite na pravom putu i nastavite reformske napore. Srbija je do sada pod vodstvom premijera (Aleksandra) Vučića već pokrenula ambiciozne reforme koje su ubrzale njen put prema EU. Mi smo stoga otvorili dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, od kojih je jedno od naročite važnosti jer se odnosi na dijalog između Beograda i Prištine. Nastavit ćemo podupirati taj dijalog', rekao je Kurz za list.

Austrijski šef diplomacije sugerirao je da Srbija treba zadržati i dodatno potaknuti sadašnju posvećenost eurointegracijama, naglasivši da su reforme, koliko god bile teške, neophodne da bi srbijansko gospodarstvo učinile još konkurentnijom.

'Nastavak reformskih napora i, poglavito, borba protiv korupcije su od najvećeg značaja, također i reforma pravosudnog sustava i sloboda medija', poručio je Kurz.

Austrijski ministar je naglasio kako će 'jasno staviti do znanja da EU mora nastaviti pomagati Srbiji u borbi s izbjegličkom krizom' u kojoj je dosad 'odigrala pozitivnu ulogu'.

Kurz vjeruje da EU može prevladati migrantsku krizu 'u srednjem roku', što podrazumijeva da se ponovo prikladno osiguraju 'vanjske granice EU, naročito u Grčkoj' te da se "osigura više humanitarne pomoći u državama podrijetla, kako bi manje ljudi bilo prinuđeno bježati u središnju Evropu".

'Stoga, podržavam austrijskog ministra obrane, koji je spreman rasporediti austrijske vojnike na vanjske granice EU ili u Makedoniji ili u Srbiji', rekao je Kurz.

Austrijski šef diplomacije sastat će se tijekom dvodnevnog posjeta s premijerom Aleksandrom Vučićem i svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem te s predstavnicima civilnog društva i gospodarstvenicima.