NO PASARAN

Bez obzira na stranačke boje jedinstveni: Ne damo Istru!

21.10.2013 u 16:55

Bionic
Reading

Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju prema kojemu bi Sjeverni Jadran i Lika bila jedna od pet regija, a uključivala bi Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županiju, izazvao je oštre reakcije čelnika vladajuće stranke u Istri. Pitali smo stoga saborske zastupnike iz Istre što misle o mogućem novom teritorijalnom ustroju, no bez obzira na političke boje, slažu se u jednom – Istra zaslužuje biti samostalna regija, a ne dio neke zajedničke zajednice

Osim IDS-a, koji se u više medijskih istupa odlučno usprotivio pripajanju Istre nekoj novoj regiji ističući da Istra ima povijesno, političko i gospodarsko pravo na samostalnost svoje regije, što se u konačnici, kažu, može svesti i na brojeve jer je Istra jedna od najrazvijenijih i najkonkurentnijih hrvatskih regija, također i nekadašnji stranački kolega, a danas 'ljuti IDS-ov protivnik' Damir Kajin poručio je da 'nikakva subregija Istra ne dolazi u obzir'. Naime, i Damir Kajin je uvjerenja da ni jednoj od tri županije takav novi ustroj ne bi odgovarao.

'Dvadeset se godina Istra bori da postane regija, tako da ako netko ima pravo to biti, onda smo mi. Drugi neka se dogovore, nemamo ništa protiv', izjavio je za tportal zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, istaknuvši kako je mišljenja da je bilo kakvo dovođenje u pitanje samostalnosti Istre neprihvatljivo i uvredljivo.

'Kao Istrijanka voljela bih vidjeti Istru u Europi regija. S obzirom na gospodarske pokazatelje, Istra zaslužuje da bude regija. No izuzetno sam legalist i smatram da svatko u Hrvatskoj ima pravo biti regija, no jedno su želje i htjenja, a drugo realnost. Europa prepoznaje samo regije i morat ćemo se tome prilagoditi. Tu će biti dosta problema jer smo neinformirani što se priprema, nemamo na uvid nikakvu studiju 'isplativosti'.

Možemo reći da već sad imamo 21 regiju jer imamo 21 županiju, ali jasno je da će ih morati biti manje. No meni nije bitan broj, već što će to značiti za građane', kaže Nansi Tireli, saborska zastupnica Hrvatskih laburista – stranke rada.

'Sve radimo da bismo zadovoljili neke kriterije, a trebali bismo raspravljati koliko neka izmjena utiče na već loš standard građana', napominje Tireli. Smatra kako će ukidanje područja od posebne državne skrbi dodatno osiromašiti ljude tih područja. Već sada ljudi iz ruralnih područja imaju daleko veće troškove od onih u gradovima pa smatra da se ista priča dodatnih troškova za građane ponavlja s preseljenjem institucija državne uprave iz Istre u Rijeku.

'Nije mi problem pet ili sedam regija, nego nejednakost postupanja prema građanima. Nemamo nikakvih pokazatelja što nam to donosi dobroga, a što lošeg. Stihijski ulazimo u nešto što će imati dugoročni utjecaj, no tako radimo već 20 godina i zato smo tu gdje jesmo', zaključuje istarska zastupnica Laburista.

Ponukan novinskim napisima saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je službenim putem očitovanje Ministarstva uprave da li se planira novi regionalni ustroj po kojem Istra ne bi bila posebna regija, a kako veli, odgovoreno mu je da nitko ne priprema novu podjelu Hrvatske po kojoj bi Istra prestala biti samostalna regija.

'Istra je i ostaje jedinica regionalne samouprave, a osobno smatram da nikad neće ni biti dio neke velike zajedničke zajednice. Što se tiče reorganizacije državne uprave, to je druga stvar. Ona nam je potrebna. Treba učiniti sve da nam državna uprava funkcionira na što bolji i jeftiniji način', poručio je Grbin.