izvještaj pred saborom

Beroš: Pada broj novozaraženih, trošak epidemije gotovo 6 milijardi kuna

19.10.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Ministra zdravstva Vili Beroš poručio je u srijedu da je trenutna epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno stabilna te iznio podatak da se ukupni trošak epidemije covid-19 bliži brojci od 6 milijardi kuna

Podnoseći u Saboru izvješće o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije bolesti covid-19 od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022. Beroš je istaknuo da šesnaesti dan zaredom bilježimo pad broja dnevno novozaraženih osoba.

Pad je značajan i možda neočekivan jer je već počela školska godina, kazao je Beroš ali i upozorio da je epidemija još uvijek oko nas i moramo biti oprezni.

Većina hospitaliziranih su necijepljeni

Dodao je kako glavninu hospitaliziranih pacijenata i dalje čine potpuno necijepljeni građani ili cijepljeni tek primarnim cjepivom što ukazuje na potrebu povećanja stope procijepljenosti građana.

Beroš je iznio i podatak da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od početka epidemije do 31. kolovoza, iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja platio gotovo šest milijardi kuna.

„Iako je riječ o velikoj brojci u financijskom smislu, važno je sagledati da se to ne može smatrati troškom, već ulaganjem u zdravlje i liječenje naših građana koje se u konačnici odražava i na uspješnost ostalih grana poput turizma i gospodarstva”, poručio je ministar.

Državna tajnica Marija Bubaš osvrnula se na zabrinjavajuće izjave u medijskom prostoru o cijepljenju, a koje podržavaju određene oporbene stranke.

"Prosvjedi raznih interesnih skupina svojim destruktivnim porukama nisu napravili ama baš nikakvu političku štetu Vladi, ali zasigurno nanose štetu našim građanima koji dobrim dijelom još uvijek dvoje žele li se cijepiti”, kazala je.

Na kritike oporbe da je Hrvatska podbacila u borbi protiv epidemije obzirom na stopu smrtnosti Beroš je odgovorio kako kod statistike treba uzeti u obzir demografsku sliku stanovnika, komorbiditet te postotak procijepljenih koji je još uvijek nedostatan.

Zastupnike je zanimalo i koliko je cjepiva naručeno, koliko potrošeno, te koliko je sve koštalo.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Cijepljenje protiv covida postaje cjeloživotno

Nabavljeno je 9,7 milijuna doza, utrošeno 5,3 milijuna doza, neutrošeno je 4,4 milijuna doza od čega je 1,1 milijun doniramo a 426 tisuća doza uništeno zbog isteka roka, naveo je ministar.

Cijepljenje protiv covida postaje cjeloživotno, dakle stalno, te je potrebno nabavljati doze, poručio je Beroš.

A o tome koliko je to koštalo nije dao odgovor istaknuvši da cjepivo spašava živote i da u tom kontekstu cijena nije važna.

 "Vlada će  platiti sve što je potrebno da bi hrvatskim građanima osigurala adekvatnu medicinsku skrb uključujući cjepivo, stoga vam neću odgovoriti koliko to košta , odgovoriti će netko drugi, mi ga iz sustava ne plaćamo, on se nabavlja putem zajedničke nabave Europske komisije ", kazao je Beroš.     

Slogan bi trebalo promijeniti s "cijepi se spasi druge" na "cijepi se spasi zalihe", predložio je Zvane Brumnić (Socijaldemokrati).

Beroš je odbacio i tvrdnje Mire Bulja (Most) da Ministarstvo zdravstva skriva javne nabave medicinske opreme i cjepiva "kao zmija noge". „Sve je javno i transparentno, no ima elementa poput ugovora Europske komisije koji nam ne dozvoljavaju komunikaciju cijene cjepiva”, kazao je.