JASNA MATEMATIKA

Beroš otkrio brojke: 94 posto Covid pacijenata koji su završili u bolnici nije bilo cijepljeno!

19.07.2021 u 12:48

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je da je protekli mjesec u hrvatskim bolnicama završilo 579 Covid pacijenata, od kojih čak 94 posto nije bilo cijepljeno. 'Matematika je jasna, cjepivo protiv Covida-19 = zdrav i normalan život. Zaštitimo sebe i druge', poručio je Beroš danas putem Twittera

U Hrvatskoj, baš kao i u mnogim europskim zemljama, proteklih tjedana bilježi se porast zaraženih koronavirusom, a krivci su okupljanja i turistička sezona.

Danas je Hrvatska liječnička komora osudila neznanstvene tvrdnje i nestručne stavove Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv Covida-19 nisu znanstveno dokazani. Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa', priopćili su iz HLK-a.

Iz poziva da se "objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem facebooka i službenim dopisima uputila predsjednica udruge Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv covida-19 objavljenih u posljednjih godinu dana, upozorava HLK.

Ta su istraživanja dokazala djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti, dok regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva.

  • +9
Dobar odaziv građana u Karlovcu na cijepljenje bez prethodnog naručivanja Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Liječnička komora podsjeća da je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu.

'Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti vodstvu HUUGO-a. Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj', navodi HLK.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ