sve lošija situacija

Beroš o epidemiološkoj situaciji: U kontekstu jeseni mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali

02.09.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogoršava, dao je do znanja na sjednici Vlade i ministar zdravstva Vili Beroš, iznijevši neke porazne brojke

'U Hrvatskoj je zabilježeno 798 novih slučajeva, udio zaraženih u testiranima je 7,99 posto. Na tjednoj bazi zabilježena je lagana deceleracija uzlazne epidemiološke krivulje. Iako je posljednjih tjedan dana najveći porast bilježila Splitsko-dalmatinska županija, danas je tu nezavidnu poziciju preuzeo Zagreb', kazao je Beroš na sjednici Vlade.

U prošlih tjedan dana otkriveno je više od četiri tisuće novozaraženih, kazao je Beroš, dodavši da 86,16 posto njih nije bilo cijepljeno.

Beroš je kazao da su na respiratoru trenutno 53 osobe. 'Preliminarni podaci pokazuju da od ukupno 117 osoba koje su posljednjih 10 tjedana bile na respiratoru, njih 110, odnosno više od 94 posto nije bilo cijepljeno', dodao je.

Kazao je da je u četvrtom valu, za razliku od trećeg, niža dob hospitaliziranih. 'Uočava se dvostruko, pa i trostruko veći udio djece u ukupnom broju hospitaliziranih', kazao je Beroš.

Govorio je i o cijepljenju. 'Najviše cijepljenih starijih od 65 godina, njih 90,93 posto, ima u domu zdravlja Primorsko-goranske županije, na lokaciji Doma zdravlja Rijeka', kazao je Beroš.

Dodao je da 94,9 posto novozaraženih čini delta-varijanta. 'U Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana bilježimo brojeve zaraženih kakve nismo vidjeli od svibnja. Potentni, zamjetno zarazniji delta-soj već dokazuje svoju jačinu. Brojke hospitaliziranih su gotovo dvostruko veće od rujna prošle godine, a broj pacijenata na respiratoru je tri puta veći', rekao je Beroš.

Iznio je podatak da je samo testiranje državu dosad koštalo preko dvije milijarde kuna. 'To je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta', kazao je.

'Nezahvalno je prognozirati, no ako se nastavi epidemija necijepljenja, možemo očekivati nove mutacije, daljnji porast novooboljelih i hospitaliziranih. U kontekstu jeseni mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Ovog ćemo posebno postati svjesni u iduća tri tjedna, uslijed početka školske godine i povratka većine građana u radne kolektive. Imamo sve dostupne alate u borbi protiv virusa, ali začudo, velik broj populacije ih ne prihvaća. Nakon svih učinjenih napora ove vlade u kontekstu epidemije, potrebno je ipak reći - popu pop, a bobu bob. Znanstvene činjenice moraju prevladati strah i predrasude u odnosu na cijepljenje. Odluke o zdravlju ne donose se na temelju dojma i neprovjerenih informacija. Kada je cijepljenje u pitanju, jedini autoritet su epidemiolozi i liječnici. Sve punoljetne pozivam da se cijepe', rekao je Beroš.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ