ministar zdravstva

Beroš najavio dulje radno vrijeme na Badnjak i za doček Nove: 'Tako ćemo zahvaliti građanima, ta četiri dodatna sata neće naštetiti epidemiološkoj slici'

22.12.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Dosad imamo osam potvrda omikrona u Hrvatskoj, a predložit ćemo duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Badnjak i za doček Nove godine, do 2 sata ujutro, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji nakon užeg kabineta Vlade

Beroš je rekao da će bolje elaborirati mjeru o covid potvrdama, što je zatražio Ustavni sud, a njihovu odluku je pohvalio. Osvrnuo se i na omikron, rekavši da smo još uvijek u ranoj fazi s otkrivanjem činjenica, ali i da su predviđanja loša, prenosi Dnevnik.hr.

'Predviđa se da će omikron dominirati. U JAR-u je ustanovljeno da su osobe cijepljene dvaput Pfizerovim cjepivom znatno manje zaštićene', rekao je Beroš, dodajući da studija iz Hong Konga otkriva da se taj virus čak 70 posto više širi zrakom.

'Imamo privilegiju čekati još dva, tri tjedna i gledati što se događa u drugim zemljama poput Velike Britanije ili Španjolske. Moći ćemo gledati ponašanje i učinke i prema tome prilagođavati naš sustav', rekao je Beroš.

Dodao je da nam siječanj nosi velike izazove. 'Mnogi će građani otići na skijanje u inozemstvo i svima treba ponoviti uputu o pridržavanju mjera', rekao je Beroš te ih pozvao na booster dozu.

'Trošak zdravstvenoga sustava na testiranje i bolovanje je 68 milijuna kuna tjedno. Dosad smo na to potrošili oko 4,4 milijarde kuna', rekao je ministar, prenosi Dnevnik.hr.

Dosad imamo osam potvrda omikrona u Hrvatskoj, rekao je, dodajući da će predložiti duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Badnjak i za doček Nove godine, do 2 sata ujutro.

Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

'Otvoreni prostor uvijek je bolji jer je manja mogućnost širenja virusa. Epidemiolozi misle da s ta četiri dodatna sata nećemo naštetiti epidemiološkoj slici, a građanima ćemo zahvaliti za odgovorno epidemiološko ponašanje', rekao je Beroš.

Preporučio je svima kojima su potrebni zdravstveni pregledi da ih ne odgađaju. 'Zdravstveni sustav je siguran, molimo vas da se javite', poručio je Beroš, dodajući da će angažirati i privatne kapacitete pokaže li se potreba za time.