MIRANDO MRSIĆ SMATRA

'Bernardićeva pobjeda izazvala bi potrese u SDP-u'

04.10.2013 u 10:51

Bionic
Reading

U tijeku je izrada novog Zakona o radu, a paralelno radimo na Zakonu o zaštiti na radu. Želim sjesti za stol i razgovarati, ne želim lomiti stvari preko koljena, rekao je u petak u emisiji 'Dnevni red' na 24sataTV-u ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Osvrnuo se i na svog protukandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića i ustvrdio kako bi njegova pobjeda izazvala velike potrese u stranci

Objasnio je i zašto umirovljenici moraju Mirovinskom dostaviti svoje OIB-e. 'Prema zakonu mi ne bi trebali isplaćivati davanja, pa ni mirovine ako nemamo OIB ili ako nam ga nisu dostavili. Mi smo umirovljenicima poslali upozorenja jer po službenoj dužnosti mi ne možemo dobiti OIB ako ga osoba nije dobila, odnosno osiguranik nam mora dati dozvolu da smijemo koristiti njegov OIB. Mi jednostavno unosimo red u sustav', rekao je Mrsić.

Rekao je i kako umirovljenici ne moraju strahovati da neće dobiti mirovine te da je u Hrvatskoj trenutno oko 5700 ili 5800 umirovljenika koji moraju dostaviti OIB. Mrsić je rekao i da su revizije invalidskih mirovina počeli jer je bilo zloporaba.


'Hrvatska je u vrhu Europe po invalidskim mirovina. Naš je prosjek 26 posto, a Europe oko 15 posto. Nismo mi baš toliko bolesna nacija. Krenuli smo ispred vlastitog praga u mirovinskom osiguranju. Dosad smo nadzorom utvrdili sa su neke povlastice dvojbene, da nedostaje dokumentacija, da neki dosjei nisu bili u arhivi. Utvrdit ćemo koje sve povlastice invalidi imaju na temelju tjelesnih oštećenja i što možemo napraviti na temelju toga. Nadam se da ćemo to ustabiliti', rekao je Mrsić za 24sata TV.
Na pitanje zašto pošta više neće dostavljati mirovine, Mrsić odgovara: 'Na troškove slanja preko pošte mirovina mi trošimo oko 100 milijuna kuna, a danas svi imaju tekuće račune. To je puno novaca i odlučili smo da neće više biti isplata putem gotovine. No za one koji su teški tjelesni invalidi ili žive u udaljenim mjestima i dalje ćemo osigurati dostavu poštom'.

Mrsić je rekao kako cijeli sustav mirovina košta 36 milijardi. Radničke mirovine koštaju 24 ili 25 milijardi, a od njih se skupi 19 milijardi kuna na godinu. 'Problem su posebne mirovine. One iznose 12 milijardi i one su vezane uz proračun zato su one problem. Zato smo ih odlučili rezati. Radničke ostaju iste, povlaštene ćemo rezati, a bit ćemo pravedni. Umanjenje će ići na visoke mirovine, odnosno one iznad 5400 kuna s tim da one neće pasti ispod 5000 kuna. Najveće uštede će biti u skupini koja ima najviše mirovine. Tako će biti pogođeni saborski zastupnici, ali rezat ćemo i dio braniteljskih mirovina. Skoro sve kategorije će biti pogođeni, odnosno u svakoj kategoriji će biti skupina koja će biti pogođena rezanjem', kaže Mrsić.

Najavio je i izmjene o otpremninama i u dogovorima oko plaća. 'Sad je situacija takva da se vi dogovorite s poslodavcem da plaća bude npr. 5000 kuna, a onda poslodavac donese pravilnik o radu i plaća vam je 2000 kn. Vi možete pristati ili dati otkaz i nemate prava na naknadu ni otpremninu. Zato predlažemo ugovor o radu u kojem mora stajati plaća. Ako poslodavac predlaže smanjenje plaće vi možete u tom slučaju pristati ili ne. Onda i ako dobijete otkaz, išla bi vam naknada na zavodu za zapošljavanje, imali biste sudsku zaštitu i pravo na otpremninu. Također u sustavu otpremnina bila bi novost da svi radnici imaju pravo na otpremnine, a jedini uvjet bile bi tri godine radnog staža. To bi operativno moglo zaživjeti iduće godine', kaže Mrsić.

'Bernardić je izgubio sve izbore, trebamo zaokret'

O unutarstranačkim izborima u SDP-u u Zagrebu Mrsić kaže kako ti izbori za Vladu ne znače ništa. Što se njega i Marasa tiče, Mrsić kaže kako su vođenje stranke u Zagrebu i biti ministar dvije odvojene stvari.
'Davor Bernardić izgubio je sve izbore u Zagrebu i trebamo zaokret u stranci. Bernardić gradi svoju kampanju na sukobu sa strankom i predsjednikom stranke i na taj način dovodi do rušenja stranke. A ja smatram da treba razmišljati što ta cijela kampanja i vođenje zagrebačkog ogranka znači za stranku a ne za nas, mi moramo služiti stranci', smatra Mrsić.


Na pitanje kako je Rajko Ostojić stao na stranu Bernardića, Mrsić kaže: 'To je stvar koncepcija kako netko misli da treba voditi stranku. Svako ima pravo reći što misli i svrstati se na stranu koju želi, ali mora misliti da radi za stranku, kad budemo u kampanji moramo stranku staviti ispred sebe', kaže Mrsić. Na eventualnu pobjedu Bernardića, Mrsić kaže:

'To bi izazvalo velike potrese u stranci. Treba misliti na to da SDP ima premijera, stabilnu većinu u Saboru, o tome treba misliti kad se 20. bude glasalo, treba stranku staviti ispred sebe', rekao je Mrsić.