JELUŠIĆ GUBITNIK

Bernardić preuzeo kormilo zagrebačkog SDP-a

30.05.2010 u 20:56

Bionic
Reading

Zagrebački SDP-ovci su odlučili: predsjednik najjače podružnice glavne oporbene stranke i nasljednik Milana Bandića postao je Davor Bernardić. Novi šef SDP-a nakon objave rezultata doslovno je ostao u mraku

Prema prvim informacijama, za Davora Bernardića glasalo je 63,3 posto SDP-ovaca, tj. njih 2.360, a za Jelušića 36,7 posto ili 1.370 glasača. Za razliku od prvog kruga kada se na izbore odazvalo 74 posto članova, ove je nedjelje glasalo 70,6 posto, od pet tisuća članova u Zagrebu.


'Hvala što vjerujete u mene; ja vjerujem u vas. Danas počinje novo doba, doba poštenja i dostojanstva', rekao je u nedjelju navečer novi šef SDP-a u Zagrebu.

Bernardić je dodao kako treba zaboraviti podjele, te znanje i energiju preusmjeriti na bolji život Zagrepčana. Sa svojim prethodnikom Milanom Bandićem nije se otvoreno obračunao, no utvrdio je kako između gradske uprave i Skupštine mora postojati suradnja. 'Ako je ne bude, morat ćemo to riješiti', oštar je bio Bernardić. 'SDP vas neće iznevjeriti, kao što vas nije iznevjerio u proteklih deset  godina', tvrdio je Bernardić, iako se njegova stranka ispričala građanima zbog politike Milana Bandića. Na to i još niz 'nezgodnih pitanja novinara, Bernardić nije konkretno odgovorio. 'Tako je odgovarao i Bandić', čulo se iz mnoštva koje se okupilo u nedjelju u Praškoj ulici.

Iako predsjednika stranke Zorana Milanovića niti ove nedjelje nije bilo u zagrebačkoj središnjici, Bernardić je rekao kako se čuo s njim te kako mu je pružio podršku. A podršku svom stranačkom šefu bez rezerve je dao i Bernardić nekoliko ga puta nazvavši novim hrvatskim premijerom. Podsjetimo, Milanović se prošle nedjelje ispričao svojim posjetom Kini, no danad je obavio svoju stranačku dužnost, izašao na izbore no u prostorijama zagrebačkog SDP-a nije se pojavio.

Jelušić nije mogao prikriti razočaranje


'Naš je zadatak da osiguramo pobjedu SDP-a na parlamentarnim izborima i premijera Zorana Milanovića, a potom i na lokalnim izborima', kazao je Bernardić i dodao da nije ovom pobjedom automatski kandidat za gradonačelnika. 'O kandidatu će odlučiti stranka', pojasnio je.

Što se problema s Varšavskom tiče Bernardić je diplomatski rekao kako poštuje odluke Skupštine o potrebi revidiranja projekta u dijelu koji se odnosi na zaštitu javnog interesa. Bernardića se i ranije prozivalo zbog činjenice da nije dignuo ruku kao gradski zastupnik u Skupštini protiv projekta 'Cvjetni prolaz'. On je pak odgovorio kako je u to vrijeme vozio bolesnu majku u bolnicu

Ivo Churchill

Gubitnik izbora Ivo Jelušić ponovio je kako je ponosan na svoje šestomjesečno vođenje zagrebačkog SDP-a. 'Ne povlačim se iz politike, iz SDP-a nikada', nekoliko je puta ponovio i izbjegao odgovor na pitanje hoće li odstupiti s mjesta dogradonačelnika. 'To ovisi o podršci stranke', rekao je i poetično ustvrdio kako se osjeća kao Churchill koji je ujedinio naciju, dobio rat ali izgubio izbore.

Početak mandata u mraku

Drugi krug izbora, za razliku od prvog pratio je iznimno velik broj novinara. Dolaskom Bernardića u prostorije stranke atmosfera je sličila na onu na utkamicama. Pobjednika i gubitnika novinari su jedva čuli zbog pjesme kojom su SDP-ovci slavili Bernardićevu pobjedu. Zbog, navodno, prevelikog opterećenja, u stranci je čak nestalo struje, pa je Bernardić mandat počeo doslovno u mraku. Kvar je ubrzo riješen, uz upadice kako je pokraj sklopke viđen Jelušić.

Bernardić, Milanovićev ili Bandićev čovjek?

Jedni su govorili da je Bernardić Milanovićev čovjek, drugi pak da je Bandićev. Mladi Bernardić, znanstveni novak na Fizičkom zavodu na PMF-u, donedavno je bio predsjednik Foruma mladih SDP-a.

U saborsku je fotelju zasjeo na mjesto Milana Bandića, što mnogi koji ga nazivaju bandićevcem koriste kao argument protiv njega. Naslovivši kampanju 'Mi možemo bolje', Bernardić je jasno dao do znanja kako se socijaldemokrati trebaju odmaknuti od vremena u kojima su s Bandićem osvojili tri mandata na čelu Zagreba.

Bernardiću očito nije previše naštetilo podmetanje stranačkih kolega dva dana prije drugog kruga izbora. Naime, šef izborne komisije Jurica Meić na Facebooku je ustvrdio da zagrebački SDP ne može voditi osoba koja laže, misleći na Bernardića. Bernardić je također optuživan da je za novac na fakultetu umjesto kolega polagao ispite te da mu Bandićevi ljudi vode kampanju.

Iako je sam Jelušić osudio pristranost šefa izborne komisije, dva dana prije izbora izjavio je: Bernardić je Bandićev čovjek.