VESELI SE POVJERENSTVU

Bernardić: Plenković je uhvaćen s prstima u kupusu!

11.10.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Osnivanje istražnog povjerenstva i izbor ustavnih sudaca komentirao je u Saboru i šef SDP-a Davor Bernardić, koji je, osvrnuvši se na Agrokor, kazao da premijer Andrej Plenković ima prste u kupusu

'Nakon tri mjeseca agonije natjerali smo HDZ da pristane na istražno povjerenstvo. Mislim da je to teško izvojevana bitka, no neću to nazvati pobjedom SDP-a jer je ovo tek početak rada za bolju, odgovorniju i pošteniju Hrvatsku u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi kuna bez da to itko zna, u kojoj neće biti moguće napisati lex Agrokor bez da se to ikoga pita. Činjenica oko lex Agrokora je da se dogodio tajni sastanak u Vladi, činjenica je da je Todorić sam aktivirao lex Agrokor koji je predložio premijer Plenković i činjenica je, što je potvrdio i Plenkovićev povjerenik Ramljak, da je fond Knighthead prije pisanja zakona bio s njima u kontaktu. Sve ostalo su optužbe, spinovi, prepucavanja na koja će svi oni zajedno morati odgovoriti', rekao je Bernardić u Saboru.

>> Konačno kraj trakavice: Izabrano povjerenstvo za Agrokor i ustavni suci

Odgovorio je i na zamjerke manjih saborskih klubova da nitko nije kontaktirao s njima oko članstva u povjerenstvu. 'Arsen Bauk je kontaktirao s oporbenim klubovima. Ivan Lovrinović je izabran na listi Živog zida, a gdje je između njih puklo, nije mi jasno. No ako ti manji klubovi predlože neko povjerenstvo ili amandman, mi ćemo to zdušno podržati', rekao je Bernardić.

Ponovio je da pred povjerenstvom očekuje Plenkovića, Martinu Dalić, Zdravka Marića, Antu Ramljaka i ostale. 'Ja sam vrlo jasno pitao Plenkovića da mi odgovori na neka pitanja. Tko je lagao - Ramljak ili Marić? Tko je pisao lex Agrokor? Kako je moguće da premijer može utjecati na represivni sustav? Ni na jedno od tih pitanja nismo dobili odgovor. Jedino što dobijemo od Plenkovića kada ga se pita neko suvislo pitanje je priča o kupusu. Vrlo je evidentno da se iza toga skriva velika nervoza i prsti u kupusu. Kad odgovarate o kupusu, obično su vam prsti u kupusu', rekao je Bernardić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Na pitanje treba li pred povjerenstvo zvati i Zorana Milanovića, za vrijeme čije je vlade kupljen Mercator, Bernardić je rekao: 'SDP ni od čeg ne bježi, ni od čeg se ne skriva. To što je netko bio ministar ili premijer, pogotovo naši ministri u povjerenstvu, znači da su oni pod posebnim povećalom. Želimo potpunu transparentnost i da se rasvijetli istina.'

Osvrnuo se i na prepucavanje Todorića i Martine Dalić koje se događa ovih dana. 'Svima u ovoj zemlji je jasno da je Dalić hodajući sukob interesa, ona će također morati odgovarati pred povjerenstvom -  ali i pred DORH-om - tako da joj ja ne želim otežavati situaciju, njezina nervoza je razumljiva, kao i Plenkovićeva', kazao je Bernardić.

Na pitanje hoće li tražiti opoziv Dalić i Marića, dodao je da treba prvo pričekati hoće li Plenković odgovoriti na pitanja koja su mu postavljena.