slobodna umjetnost

Berlinale povukao pozivnicu za svečano otvorenje AfD-ovim političarima

08.02.2024 u 18:14

Bionic
Reading

Uprava Berlinalea povukla je pozivnicu za svečano otvorenje festivala sljedećeg četvrtka za petero političara desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), priopćeno je u četvrtak

"Berlinale se već desetljećima zauzima za osnovne demokratske vrijednosti i protiv svakog oblika ekstremne desnice", stoji u priopćenju vodstva Berlinalea Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana.

U priopćenju se nadalje navodi kako je, posebice u svjetlu otkrića posljednjih tjedana i eksplicitno antidemokratskih pozicija pojedinih političara AfD-a, ljudima koji stvaraju Berlinale stalo do toga da još jednom zauzmu stajalište za otvorenu demokraciju.

"Zbog toga smo donijeli odluku o povlačenju pozivnica već pozvanim političarima AfD-a i davanju do znanja da na Berlinaleu nisu dobrodošli", stoji u priopćenju.

Nakon što je otkriveno da je krajem studenog u Potsdamu održana konferencija ekstremne desnice, na kojoj su sudjelovali i političari AfD-a, na kojoj se raspravljalo o mogućnostima masovne deportacije stranaca i osoba stranog porijekla iz Njemačke, u Njemačkoj je održan niz prosvjeda protiv jačanja desnice.

Istodobno AfD-u, u godini u kojoj se održava nekoliko važnih izbora, raste popularnost. AfD na saveznoj razini trenutno podržava oko 20 posto birača, a u saveznim pokrajinama na istoku zemlje i preko 30 posto.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan nakon Drugog svjetskog rata, a jedna od misli vodilja pokretanja festivala bilo je ponovno otvaranje Njemačke slobodnoj umjetnosti nakon progona tijekom nacionalsocijalizma.