EKSTREMIZAM

Beogradom marširali neofašisti, traže rehabilitaciju kvislinga Milana Nedića

04.02.2018 u 20:01

Bionic
Reading

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsjednika kvislinške vlade u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata, održan je u nedjelju u centru Beogradu. Istovremeno je održan i protuskup antifašista.

Skupove koji su bili jedan preko puta drugog osiguravao je velik broj policajaca, a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja, javlja B92.

Mediji navode da je na skupu podrške povodom godišnjice smrti Milana Nedića bilo oko 150 ljudi. Kao organizatori skupa navedene su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba". Skup je održan na mjestu na kojem je Nedić izvršio samoubojstvo skokom kroz prozor iz istražnog zatvora OZNA-e u Beogradu na današnji dan 1946. godine.

Tanjug javlja da su se na dva skupa mogli čuti povici "fašisti", "nećete proći" i "bando crvena". Jedan od organizatora skupa podrške rehabilitaciji Milana Nedića Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti “umjetno pokušali napraviti skandal“.

Prema njegovim riječima, za vrijeme vlade Vojislava Koštunice u Nemanjinoj 11 među portretima svih premijera Srbije središnje mjesto zauzimao je portret Milana Nedića, “što im tada nije smetalo“.

Dužnosnik Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni jer vlast u Srbiji nije primijenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove.

  • +11
Skup Nediću sveću u organizaciji nacionalističke Srbske akcije Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Na Višem sudu u Beogradu vodi se proces u kojem Nedićevi nalednici traže njegovu rehabilitaciju. Zahtjevom za rehabilitaciju nasljednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba odbiti njegovu rehabilitaciju.