masakr u beogradu

Roditelj ubijene djevojke na sudu: Vratili smo se iz Francuske u Srbiju. Osjećam se krivim

14.02.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Pred Višim sudom u Beogradu u srijedu je nastavljen parnični postupak koji roditelji učenika ubijenih u školi "Vladislav Ribnikar" vode protiv oca i majke dječaka-ubojice koji je hicima iz očeva pištolja usmrtio devetero učenika i školskog zaštitara

Paralelno s parničnim postupkom, u kojem nekoliko roditelja traži naknadu nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol zbog smrti bliske osobe, vodi se i kazneni postupak protiv oca i majke, ali je on zatvoren za javnost.

Dječakova oca tužiteljstvo tereti za teško djelo protiv sigurnosti jer se sumnja da je sina, neprimjereno njegovu uzrastu, vodio u streljanu i obučavao ga kako rukovati oružjem, te da nije sukladno zakonskoj obvezi čuvao oružje jer je dječak očevim pištoljem počinio masovno ubojstvo.

Majka dječaka tereti se za kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja i nošenja oružja.

Otac jedne od žrtava danas je u posebnom parničkom postupku sudskom vijeću rekao da se zajedno s obitelji 2020. preselio iz Francuske u Srbiju zato što su se htjeli više posvetiti djeci, jer osim djevojčice koja je ubijena imaju i dvoje mlađe djece.

Obitelji Dukić, kako je rekao, tog 3. svibnja je "stao svijet", a pored ubijene kćeri nađen je mobitel kroz koji je prošao metak, zbog čega on misli da ga je pokušala pozvati.

“Svaki dan idemo na groblje da je poljubim i ispričam joj se”, naveo je otac, rekavši kako se osjeća krivim što su se preselili u Srbiju.

Dodao je da su njegova mlađa djeca suočena s bremenom koje moraju nositi jer im je sestra ubijena u školi.

  • +6
Beograd: Započelo suđenje roditeljima dječaka koji je počinio masakr u školi Izvor: Pixsell / Autor: A.H./ATAImages/PIXSELL

On smatra da je masakr u školi "propust roditelja" i nije mu jasno kako je moguće da je dječak odlučilo uzeti toliko života u samo dvije minute, izvijestila je agencija Tanjug sa suđenja.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku prihvaća li u potpunosti ili djelomice tužbeni zahtjev obitelji ili ga, eventualno, odbacuje.

Sud je ranije ocu dječaka odredio privremene mjere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u kaznenom postupku, a prema majci u parničnom postupku.

Koncem siječnja pred Višim sudom počeo je kazneni postupak protiv oca i majke dječaka, te instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, otac učio dječaka da puca. Svi optuženi odbacili su krivnju.

Dječak-ubojica pred sudom ne može kazneno odgovarati jer je u trenutku ubojstva bio mlađi od 14 godina.

Pored ovog parničnog postupka vodi se još jedan po tužbi 27 članova obitelji ubijenih, a nedavno je i nastavnica koja je teško ranjena u pucnjavi podnijela tužbu protiv roditelja.