AFARA AGRAM

Benku i Jukiću istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza

08.05.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Bivšem direktoru Čistoće Miljenku Benku i direktoru tvrtke Gradatin Tomislavu Jukiću određen je istražni zatvor, ali im je odmah zamijenjen mjerama opreza, što znači da će se braniti sa slobode uz obvezu da ne obavljaju svoje dužnosti i ne kontaktiraju sa svjedocima

"Iako je sudac istrage smatrao da postoje okolnosti za određivanjem istražnog zatvora isti je zamijenjen mjerama opreza. To znači da danas idu van", kazao je u petak Jukićev odvjetnik Gordan Pregelej nakon ročišta na kojem je sutkinja istrage odlučivala o zahtjevu Uskoka da se Benko i Jukić pritvore zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i utjecaja na svjedoke.

Na pitanje da prokomentira glasine kako je Jukić uhićen uoči sinove svadbe, što se može protumačiti kao Uskokov pritisak, Preglej je kazao da "to apsolutno ne stoji".

"To je činjenica takva kakva je, ali to ne možemo smatrati kao pritisak. Uskok je pre ozbiljna institucija da bi podlegla pritisku takvog tipa. Uskok je predložio određivanje istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanje djela i utjecaja na svjedoke tako da ne možemo govoriti o bilo kakvom pritisku u tom smislu. Sud je donio odluku koja je po našem mišljenju apsolutno zakonita i osnovana", kazao je Preglej.

Dodao je i da je njegov branjenik koji je posljednji u petak ujutro ispitan u Uskoku pred istražiteljima "vrlo opširno iznio obranu odgovarajući na sva pitanja".

Jukić je, kako se doznaje, već podnio ostavku na dužnost u tvrtki Gradatin koja je, po tvrdnjama tužiteljstva, uhvaćena u sumnjivim poslovima sa Čistoćom. Benko također nije na dužnosti na kojoj je bio u 'inkriminirano vrijeme' no s obzirom da radi na drugom projektu u Holdingu njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da će najprije zatražiti popis svjedoka s kojima ne smije komunicirati tijekom istrage.

No, za razliku od obrane tužiteljstvo je nezadovoljno sudskom odlukom pa je najavilo i žalbu. "Sud je prihvatio argumente ureda da postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora, ali je stava da se ista svrha može ostvariti blažim mjerama", kazao je Uskokov tužitelj Vjekoslav Tolnaj. Dodao je da Uskok ostaje pri stavu da blaže mjere nisu adekvatne u konkretnom slučaju te je najavio žalbu nakon što dobiju pisani otpravak današnje odluke.

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju Agram obuhvaćen i nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus za kojega tužiteljstvo nije predložilo istražni zatvor.