neuobičajena inicijativa

Benedikt XVI. pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce: Crkva ne smije dopustiti degradiranje celibata

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2020 00:00
  • Objavljeno 13.01.2020 u 00:00
Papa u miru Benedikt XVI. i papa Franjo

Papa u miru Benedikt XVI. i papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO BRAMBATTI

Papa u miru Benedikt XVI. javno je pozvao svog nasljednika papu Franju da odustane od zaređivanja oženjenih muškaraca, što je vrlo neuobičajena inicijativa u Vatikanu, prenosi u nedjelju francuski list

Suočena s lokalnim nedostatkom svećenika u Amazoniji, sinoda je predložila zaređivanje oženjenih muškaraca zrelije dobi, po mogućnosti domorodaca. Papa Franjo bi sljedećih tjedna trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

Benedikt XVI. koji se odrekao papinskog trona 2013. svoju poruku iznio je u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je u nedjelju objavio francuski dnevni list Le Figaro.

"Hitno je i nužno za sve, biskupe, svećenike i laike da se vrate pogledu na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezino otajstvo", istaknuli su autori knjige.

>>> U Vatikanu počinje amazonska sinoda: Na tapeti su kontroverzne teme, neki kažu da je riječ o prekretnici

Oni traže od cijele Crkve da ne dopusti da padne pod "utjecaj loših pledoajea, kazališnih režija, zlonamjernih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi degradirati svećenički celibat".

"Bračno stanje odnosi se na cijelog čovjeka, a njegova služba Gospodinu zahtijeva također potpuno posvećivanje, pa nije moguće istovremeno posvetiti se i jednom i drugome. Odricanje od braka kako bi se u potpunosti stavili na raspolaganje Gospodinu postalo je mjerilo za svećeničku službu", napisao je Benedikt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!