GOVOR O 'STANJU SVIJETA'

Benedikt XVI- pozvao na etičnost u gospodarstvu

Papa Benedikt XVI u Bundestagu

Papa Benedikt XVI u Bundestagu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svijetu u globalnoj krizi potrebni su gospodarska etika i novi financijski propisi u korist svog čovječanstva, rekao je u ponedjeljak papa Benedikt XVI. u novogodišnjem govoru o stanju svijeta

Globalna gospodarska i financijska kriza počela je u industrijaski razvijenim zemljama i sada pogađa svijet čineći mnoge, a napose mlade ljude, izgubljenima i frustriranima, rekao je Papa u tradicionalnom obraćanju početkom godine koje se smatra govorom o 'stanju svijeta'.

Gospodarska, politička i socijalna kriza izazivaju duboko nezadovoljstvo, rekao je Papa pred oko 160 diplomata u Vatikanu i pozvao na uvođenje etike u upravljanje svjetskim gospodarstvom.

'Kriza može i mora biti poticaj za razmišljanje o ljudskom postojanju i važnosti etičke dimenzije', rekao je Benedikt XVI. i pozvao na uvođenje 'novih propisa koji će osigurati dostojanstven život svima'.

Od početka krize Benedikt je često upozoravao na izostanak etike u financijskom svijetu i poručivao da gospodarske odluke radi zajedničkog dobra trebaju imati prednost pred dobitkom pojedinaca.

Papa je pozvao i na prekid nasilja u zemljama Arapskog proljeća podržavajući težnju tih naroda za demokracijom i mirnom projenom. Također je izrazio zabrinutost za vjerske slobode u nekim državama Afrike i Azije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi