POLNOĆKA U RIMU

Benedikt XVI. molio za zlostavljanu djecu i mir

25.12.2008 u 10:19

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. predvodio je na četvrtak misu polnoćku u vatikanskoj bazilici Sv. Petra u Rimu i molio da mir zavlada u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, a u svojoj homiliji pozvao na zaštitu djece od svih zloporaba

Misu polnoćku pratile su tisuće katolika u bazilici te na Trgu Sv. Petra putem golemih ekrana.
Molimo "da mir zavlada u Betlehemu" i da "prestanu mržnja i nasilje" u zemlji "u kojoj je Isus živio i koju je duboko volio", rekao je Papa misleći na drevnu Palestinu, danas podijeljenu na nekoliko zemalja Bliskog istoka.
"Molimo da se probudi međusobno razumijevanje, da se otvore srca koja otvaraju granice", rekao je Benedikt XVI.
Vatikan još nije službeno potvrdio Papino putovanje u "svetu zemlju" (Jordan, Izrael, palestinska područja), no njegov pastoralni pohod najavili su izraelski te palestinski izvori za svibanj 2009.
U svojoj homiliji Papa je molio ljude da učine sve kako bi zaštitili djecu.

Posebno je molio za djecu vojnike i djecu koja žive na ulicama, bez vlastita doma. Govorio je i protiv dječje pornografije kao i svih oblika zloporabe djece koja "duboko ranjavaju dječju dušu".
Ovo je četvrta godina da je Benedikt XVI. predvodio polnoćku.
Na Trgu Svetoga Petra, nekoliko sati ranije, otkrivene su jaslice, uradak tehničke službe Vatikanske uprave, a pred jaslicama je održano molitveno bdijenje za mir u svijetu, prenijela je agencije IKA.
Na svršetku bdjenja Papa je na pragu prozora svoje radne sobe zapalio svijeću i nazočnima na trgu udijelio apostolski blagoslov.

Umjetnost jaslica vrlo je popularna u Italiji i kako bi odao počast toj tradiciji, papa Ivan Pavao II. potaknuo je 1982. postavljanje jaslica na Trgu Sv. Petra.

Polnoćnu misu koncelebrirala su 32 kardinala, a liturgija je održana na talijanskom jeziku s liturgijskim pjevanjem na latinskom, dok su odlomci iz Biblije čitani na engleskom, francuskom, na jezicima hindi i ewondo (jedan od jezika kojim se govori u Kamerunu), a pojedine molitve na njemačkom i portugalskom jeziku.